Italiassa tutkitaan salaperäistä haveria

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sisilian ja Maltan välisessä salmessa tutkitaan laivanhylkyä, jonka uskotaan vieneen viisi vuotta sitten mukanaan pohjaan arviolta 283 laitonta siirtolaista. Etsinnät on järjestänyt italialainen La Repubblica -lehti, joka on jo onnistunut kuvaamaan hylyn.

La Repubblica -lehden piirros onnettomuuslaivasta

Robottikameran kuvat ovat epäselviä, mutta niissä näkyy viitteitä pohjahiekkaan puoliksi hautautuneista ruumiista.

Alun perin meriturmasta kertoi joukko siitä pelastuneita laittomia siirtolaisia. He kertovat olleensa toisella aluksella, joka törmäsi nyt tutkittavana olevaan laivaan kohtalokkain seurauksin varhain tapaninpäivänä 1996.

Pelastuneet kertoivat asiasta jo muutamaa päivää myöhemmin Kreikassa, mutta tarinaa ei aluksi uskottu. Kreikan viranomaiset kuitenkin saattoivat kertomuksen tiedoksi italialaisille.

Lisävahvistusta saatiin vasta kolmisen viikkoa sitten, kun Sisilian Portopalosta merelle lähteneiden kalastajien verkkoon tarttui hukkuneen henkilöllisyystodistus. La Repubblican mukaan kalastajat olisivat löytäneet ruumiitakin mutta heittäneet nämä takaisin veteen hankalan byrokratian pelossa.

Turma-aluksen uskotaan pyrkineen Sisiliaan ja sen uhrien olevan pääosin pakistanilaisia ja srilankalaisia. Lähellä Portopaloa 108 metrin syvyydessä lepäävä hylky on kuvien mukaan liian pieni väitetyn matkustajamäärän turvalliseen kuljettamiseen.

Mikäli tieto noin 283 ihmisen kuolemasta haverissa pitää paikkansa, on tapaus vakavin meriturma Välimerellä sitten toisen maailmansodan.

Italian oikeuslaitos kiisti myöhemmin lauantaina lehtitiedot, joiden mukaan haverin toisen osapuolen libanonilainen kapteeni ja 13 miehistön jäsentä olisi jo asetettu syytteeseen.

Oikeustoimet saattavat kariutua kokonaan siksi, että hylky on kansainvälisellä merialueella eikä siksi Italian lainsäädännön piirissä. Oikeuslaitosta kiinnostaa sen sijaan La Repubblican väite kalastajien mereen palauttamista vainajista.

Italian television lauantaisissa haastatteluissa Portopalon kalastajat puolustautuivat sanomalla, että he olivat saaneet verkkoihinsa pelkkiä luita mutta osaamatta kuvitella niiden kammottavaa alkuperää.

Reuters, YLE24