USA ja Japani ydinvoimayhteistyöhön

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltalaiset ja japanilaiset yhtiöt ovat aloittaneet yhteistyön halvempien ja turvallisempien ydinvoimaloiden kehittämiseksi. Toshiban ja Hitachin sekä General Electricin 1700 megawatin kiehutusvesireaktorin on määrä valmistua vuonna 2015.

Myös Mitsubishi ja Westinghouse Electric suunnittelevat tuhannen megawatin reaktoria, jonka uskotaan valmistuvan vuoteen 2030 mennessä.

Uudet reaktorit tuottavat aiempaa enemmän sähköä ja niitä valvovat tietokoneet lisäävät turvallisuutta. Yhtiöiden mukaan tarkempia suunnitelmia siitä, miten uudet reaktorit vähentävät kustannuksia ja riskejä, ei ole vielä viimeistelty.

Mitsubishi toivoo voivansa laajentaa liiketoimintaansa Yhdysvalloissa presidentti George Bushin ilmoitettua jatkavansa ydinvoimamyönteistä politiikkaa.

Suurin osa Yhdysvaltain voimaloista hyödyntää paineistettuja lämminvesireaktoreja. Reaktoreissa vesi lämpenee ja muuttuu höyryksi, joka sitten johdetaan turbiineihin. Turbiiniin liitetty generaattori muuntaa energian sähköksi.

Suunnitellut reaktorit ovat huomattavan tehokkaita. Esimerkiksi suuren tuulivoimalan huipputeho on noin yksi megawatti ja Olkiluodon ydinvoimalan reaktorin teho on 840 megawattia.

AP, YLE24

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus