1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Luonnossa merkkejä tulevasta säästä

Ihminen on kautta aikojen yrittänyt ennustaa säätä luonnon merkkejä apuna käyttäen. Pitempiaikaisiin ennustuksiin luonnonmerkeistä tuskin on apua, mutta monet vanhan kansan tuntemat eläinten ja kasvien käyttäytymiseen liittyvät luonnonmerkit voivat olla hyvinkin käyttökelpoisia lyhyen, alle vuorokauden sään ennustamisessa.

Iltarusko kertoo kauniista säästä

Tiesitkö esimerkiksi, että myrskyn lähestyessä monet linnut siirtyvät lentämään lähelle maanpintaa?

Samoin eräät kasvit, muun muassa tulppaanit ja apilat, vetäytyvät nuppuun sateen lähestyessä ja ilman kosteuden lisääntyessä, mutta aukeavat jälleen auringon tullessa esiin.

Sadetta on tiedossa myös, jos kivien tai metallien pinnalle muodostuu kosteutta. Ennen sanottiin, että jos metalli ruostuu yön aikana, niin seuraavana päivänä sataa.

Nuotion savuvanan käyttäytyminen voi antaa vinkkejä tulevasta säästä. Hyvin kosteassa ilmassa savuhiukkaset keräävät itseensä kosteutta ja tulevat ilmaa raskaammiksi, joten savuvana painuu maata kohden.

Iltaruskon sanotaan merkitsevän kaunista ja aamuruskon sateista ilmaa seuraavana päivänä.

Suomen leveysasteilla sadealueet liikkuvat usein lännestä itään ja varsinkin vaaleanpunaiset sävyt auringon laskiessa ovat merkkinä siitä, että valon säteet ovat kulkeneet pitkän matkaa ilmakehässä. Sadealueiden saapuminen tästä ilmansuunnasta ei siten ole lähiaikoina todennäköistä.

Vastaavasti aamurusko on merkkinä siitä, ettei idän suunnalla ole huonoa säätä, joten seuraava sadealue voi hyvinkin olla jo lähestymässä lännestä.

Ylen ympäristötietopalvelu