Järjestöt vaativat tietoa Amerikan vapaakauppa-alueesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansalaisjärjestöt syyttävät hallituksia salailusta Amerikan vapaakauppasopimuksen FTAA:n luomisessa. 34 maan sopimuksen tekstiluonnosta ei ole julkistettu, vaikka maat lupasivat antaa sen kaikkien nähtäville yli kaksi kuukautta sitten.

Amerikan maiden huippukokouksen aikana tuhannet ihmiset protestoivat Quebecissa FTAA:ta vastaan

Huhtikuun lopussa 34 maan ministerit lupasivat pitää vapaakauppa-alueen luomisprosessin läpinäkyvänä ja julkistaa tekstiluonnoksen Amerikan maiden Quebecin-huippukokouksen jälkeen neljällä virallisella kielellä, englanniksi, ranskaksi, portugaliksi ja espanjaksi.

Huippukokous päättyi 22. huhtikuuta, mutta sopimusteksti on edelleen julkistamatta.

Yhdysvaltalaisvirkamies on sanonut selitykseksi, että tekstiä vielä käännetään englannista muille kielille.

Selitys ei kuitenkaan vakuuta järjestöjä. Yhteensä 45 miljoonan jäsenen yhdistysten kattojärjestön, maanosan sosiaalisen liiton pääsihteeri Hector de la Cueva korostaa, että jos hallitukset ovat todella sitoutuneet läpinäkyvyyteen, niiden täytyy julkistaa teksti sekä sitoutua julkistamaan kaikki tulevatkin luonnokset.

De la Cueva huomauttaa, että amerikkalaisilla on oikeus tietää, minkälaista sopimusta hallitukset heille neuvottelevat.

Amerikan viestintätyöntekijöiden liiton CWA:n edustaja Carrie Biggs-Adams epäilee, ettei tekstiluonnosta julkisteta, koska hallitukset tietävät järjestöjen olevan oikeassa väittäessään, että FTAA:lla on kielteisiä vaikutuksia miljoonille köyhille.

Biggs-Adamsin mukaan sopimuksesta täytyy käydä julkista keskustelua, mutta nyt se yritetään vaientaa. Hän syyttää vaientamisesta erityisesti Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia, joka yrittää saada kongressissä läpi valtuudet, joiden mukaan kongressi voi vain hyväksyä tai hylätä presidentin neuvottelemat kauppasopimukset, muttei voi tehdä niihin muutoksia.

Yhdysvaltalaisten ammatti- ja ympäristöjärjestöjen sekä muiden ryhmittymien yhteiselin, Liitto vastuullisen kaupan puolesta, pyytääkin ihmisiä kirjoittamaan kongressiedustajille, jotta nämä torjuisivat valtuudet.

FTAA-sopimuksesta on vuotanut julkistuuteen investointeja koskeva tekstiluonnos, mutta muutoin se on pysynyt visusti salassa kansalta.

Järjestöjen mukaan investointeja koskevassa luvussa yritysten oikeuksia laajennetaan pitkälti samantapaisiksi kuin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksessa Naftassa.

Järjestöt katsovat, että sallimalla investoijien haastaa valtioita oikeuteen tiettyjen velvollisuuksien rikkomisesta sopimus rajoittaa valtioiden oikeutta suojella ympäristöä ja kansalaistensa hyvinvointia.

Vuonna 2005 perustettavaksi kaavailtu FTAA olisi maailman suurin vapaakauppa-alue. Sen 34 jäsenmaassa on yhteensä yli 750 miljoonaa asukasta.

IPS