Kolumbian rauhanaloite hengittää

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etelä-Amerikassa sijaitsevan Kolumbian vuosikymmeniä jatkuneeseen sisällissotaan etsitään jälleen ratkaisua. Kolumbian hallitus on käynyt runsaan kahden vuoden ajan rauhanneuvotteluja maan suurimman vasemmistolaisen sissijärjestön kanssa.

Andrés Pastrana

Vaikka aiemmat rauhanaloitteet ovat päättyneet tuloksetta ja myös tuoreimman prosessin alku oli vaikea, ovat odotukset viime viikkoina jälleen kasvaneet ensimmäisten konkreettisten tulosten jälkeen.

Aika näyttää, jääkö vankien vaihdosta tehty sopimus presidentti Andrés Pastranan hallituksen ainoaksi saavutukseksi rauhan saralla.

Tavallinen kansa on joka tapauksessa saanut väkivallan ilmapiiristä jo tarpeekseen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sodassa arvioidaan kuolleen yli 40 000 ihmistä.

Kolumbian sisällissodan seuraamisen tekee hankalaksi se, että sodassa on useita vahvoja toimijoita. Maan hallituksen ja armeijan rinnalla vasemmistokapinallisia vastaan taistelee äärioikeistolaisia puolisotilaallisia ryhmiä. Myös maan huumeparoneilla on omia yksityisarmeijoitaan toimintansa suojana.

Kriisin vaikutus ei myöskään rajoitu ainoastaan maan rajojen sisäpuolelle, vaan konfliktilla on myös alueellinen aspektinsa. Kolumbian naapurit ovat pelänneet rajaseuduilla käytävien taistelujen leviävän myös niiden alueelle.

Sekavassa sodassa monta osapuolta

Siviilit sodan jaloissa

Kolumbian sotaa käydään huumerahoilla

Rauhantoiveet jälleen kasvussa

Mikko Naalisvaara, YLE24