1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pohjoismaat kehittävät vetyvoimaa

Kolme johtavaa pohjoismaista energiayhtiötä alkaa kehittää yhdessä vetyvoimaa. Norjalainen Statkraft, ruotsalainen Sydkraft ja ruotsalaissveitsiläinen ABB pyrkivät hankkeella vahvistamaan ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja fossiiliselle polttoaineelle.

Energiayhtiöt kertoivat aiesopimuksestaan tiistaina Oslossa. Yhtiöt ovat maidensa suurimpia sähköntuottajia. ABB on puolestaan maailmanlaajuinen energia-teknologiayritys, jolla on tuotantoa myös Suomessa.

Yhtiöt suunnittelevat rakentavansa ensi vuonna Norjaan voimalan, joka tuottaa ja jakaa vetyvoimaa. Voimalaa käytetään uuden tekniikan kehittelyyn ja kokeiluun.

- Ilmasto-ongelmat pakottavat hakemaan uusia polttoaineratkaisuja, kommentoi Statkraftin teknologiajohtaja Jon Brandsar. Hänen mukaan tulevaisuuden ratkaisu voi olla tuuli- tai vesivoimala, joka tuottaa vetyvoimaa.

Uuden hankkeen tarkoituksena on kehittää vetyvoimaa niin suuria sähkövoimaloita kuin pieniä polttoainekennoja varten.

Hanke on ainutlaatuinen, eikä sille löydy vertailukohdetta muualta maailmasta. Hankkeen hinnaksi on arvioitu noin 400-700 miljoonaa markkaa.

Aiemmin muun muassa suuret autonvalmistajat ovat käyttäneet vetyvoimaa vaihtoehtoisena polttoaineena. Tutkimusten mukaan ilmansaasteet laskisivat esim. Oslossa huomattavasti, jos dieseliä käyttävät bussit korvattaisiin vetyvoimalla toimivilla busseilla.

Laskujen mukaan vetyvoima voi tulevaisuudessa olla myös halvempaa kuin muut perinteiset polttoaineet.

AP, STT