Elintarvikevirasto aloittaa Brysselissä?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

EU-komissio suunnittelee, että unionin uusi elintarvikevirasto aloittaisi toimintansa Brysselissä. Kulutusasioista vastaava komissaari David Byrne ilmoitti kirjeellä jäsenmaille jo ennen Göteborgin kokousta, että viraston on toimittava Brusselissä tilapäisesti.

David Byrne

Viraston tulo alkuvaiheessa Brysseliin on Byrnen tiedottajan Beate Gminderin mukaan selvää jo tässä vaiheessa.

Viraston toiminta alkaisi riippumattomana, eli se olisi komissiosta erillinen laitos.

Byrne on vastustanut viraston sijoittamista Helsinkiin. Komissaarin mielestä Helsinki on liian syrjäinen kohde virastolle.

EU:n tuleva puheenjohtajamaa Belgia pyrkii tekemään päätöksen elintarvikevirastosta mahdollisimman pian. Belgia toivoo, että virasto aloittaisi toimintansa jo tämän vuoden aikana.

Uuden viraston sijoittaminen Brysseliin ei ole poikkeuksellista. Myös EU:n lääkevirasto toimi Brysselissä vuonna 1993 ennen muuttoaan Lontooseen.

Toisaalta suomalaisdiplomaatit pitävät Brysseliä uhkana, sillä mitä pitempää sijoituspäätöstä lykätään, sitä varmemmin laitos jää alkuperäiselle paikalleen.

Helsingin ohella sijoituspaikaksi ovat tarjolla Espanjan Barcelona, Italian Parma sekä Ranskan Lille. Göteborgissa kuitenkin vahvistettiin unionin päätös, jonka mukaan virastojen sijoituspäätöksissä suositaan niitä maita, joissa EU-viasroja ei vielä ole. Mikäli elintarvikevirastoa ei saada, Suomen tulisi saada jokin muu virasto.

Elintarvikeviraston tehtäviä olisi elintarvikealan tutkimustiedon kokoaminen, yhteistyö kansallisten viranomaisten kanssa sekä ruokaan liittyvistä sairauksista tiedottaminen.

STT, YLE24