1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Helsingin Sanomat tuomittiin miljoonakorvauksiin

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Oy on tuomittu maksamaan 15 miljoonaa markkaa Nostokonepalvelu Oy:lle totuudenvastaisista väittämistä.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen

Käräjäoikeuden mukaan väitteet aiheuttivat yhtiölle taloudellista vahinkoa. Nostokonepalvelu vaati 25 miljoonan markan korvauksia.

Käräjäoikeus määräsi Sanoma Oy:n myös maksamaan Nostokonepalvelun kahdelle omistajalle kummallekin erikseen 230 000 markkaa henkisistä kärsimyksistä.

Helsingin Sanomat kirjoitti turkulaista Nostokonepalvelua koskevista rikosepäilyistä vuosina 1996 - 1997. Keskusrikospoliisi tutki yhtiön tilejä väitetystä liikevaihtoverohuijauksista. Asiasta ei kuitenkaan nostetty syytettä.

Juttu sai lehdistössä paljon huomiota, koska tutkinnan kohteeksi joutui myös verohallituksen pääjohtaja Jukka Tammi, jolla oli kytkentöjä Nostokonepalveluun. Oikeusasiamies Lauri Lehtimaja kuitenkin totesi, ettei Tammi ollut syyllistynyt rikokseen.

Lehtimaja kuitenkin huomautti, että Tammen neuvontatyö veroasioissa on kaksoisroolin takia arveluttavaa, mutta ei lainvastaista. Lehtimaja painotti silti syyttäjän toimintaan viitaten, että epäillystä ei pidä antaa sellaista vaikutelmaa, että tämä olisi syyllinen, vaikka tätä ei voidakaan näyttää toteen.

Ennätyssuuri tuomio kuohuttaa

Käräjäoikeuden Helsingin Sanomille langettama tuomio on synnyttänyt kuohuntaa puolin ja toisin.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Olli Mäenpää pitää tuomiota suurena ja vaarallisena sananvapauden kannalta.

- Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimessa on kohtuuttomia korvaussumia pidetty ilmaisuvapauden vastaisina ihmisoikeusloukkauksina, kommentoi Mäenpää.

Mäenpää korosti vielä, että journalismin tekee kiinnostavaksi juuri tiedot, jotka eivät ole yleisesti tiedossa. Mäenpään pitää ongelmallisena perusteluita, joiden mukaan journalistin tulee suhtautua erityisen pidättyvästi suullisesti saatuihin tai salassa pidettäviin tietoihin. Lisäksi hän huomauttaa, että taloudellisten tappioiden määrän laskeminen on tulkinnanvaraista.

HS valittaa,

Nostokonepalvelu huojentunut

Korvaussummasta hämmästynyt Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen vakuuttaa, että lehti vie jutun hovioikeuteen. Myös Virkkunen huomauttaa heijastusvaikutuksista journalismiin ja sananvapauteen. Virkkusen mukaan on erikoista, että Helsingin Sanomat oli ainoa tuomion saanut, vaikka aihe oli esillä muissakin tiedotusvälineissä. Vastaava päätoimittaja ei halua kommentoida tarkkaan talon jatkosuunnitelmia, mutta erityistarkastelussa tulee olemaan näytöt Nostokonepalvelun taloudellisista menetyksistä.

Nostokonepalvelussa tuomio otettiin huojentuneena vastaan. -Aikanaan lähdimme siitä liikkeelle, että HS:n kirjoittelu oli sopimatonta ja herjaavaa. Nyt tuli todistettua, että vaatimuksillamme oli perusteita, totesi Nostokonepalvelua edustanut asianajaja Jyri Heinonen.

Nostokonepalvelun toimitusjohtaja Kalervo Nieminen otti tuomion vastaan huojentuneena. Nieminen sanoi kuitenkin, että saadut korvaukset eivät vastaa yhtiön kärsimiä kokonaistappioita. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että he eivät aio valittaa tuomiosta ainakaan vielä.

STT, YLE24