Hyppää sisältöön

Karpalosta apu krooniseen virtsatietulehdukseen

Karpalomehun säännöllinen nauttiminen vähentää naisten virtsatietulehdusten uusiutumista noin puoleen, kertoo Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimus vahvistaa intiaanien ikivanhan perinnetiedon myös tieteelliseksi tosiasiaksi.

-Myönteinen vaikutus perustuu karpalomehun väriaineiden esiasteisiin, proanthosyanidiineihin. Nämä estävät tulehdusta aiheuttavien bakteerien tarttumisen limakalvolle, lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari selvittää.

Myönteinen vaikutus voi tulla useaa kautta; esimerkiksi suolen bakteerikanta muuttuu mehua käytettäessä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit tulevat yleensä anaalialueelta; iholle jää usein ulostetta, jolloin bakteerimassa leviää helposti sukuelinten alueelta virtsaputkeen. - Mehu voi vaikuttaa myös suoraan virtsaan ehkäisten bakteerien tarttumista limakalvolle.

Tutkimuksessa 150 tulehduksesta kärsivää naista

Tutkimuksen 150 naisen keski-ikä oli 30 vuotta; heidän ikänsä liikkui 20:stä lähelle vaihdevuosi-ikää.

Hoidon jälkeen kolmasosa naisista joi päivittäin kaksi lasillista karpalomehua, kolmasosa laktobasillijuomaa ja kolmasosa oli kontrolliryhmänä, joka ei nauttinut mitään erityistä tuotetta.

Karpalomehun juojat joivat mehua puolen vuoden ajan ja laktobasillin juojat vuoden ajan.

Puolen vuoden kohdalla karpaloryhmässä tulehdukset olivat uusiutuneet noin 50 prosenttia vähemmän kuin kontrolliryhmässä.

Laktobasillia nauttineilla oli yhtä paljon uusiutumisia kuin kontrolliryhmän naisilla. Laktobasillilla tutkijat halusivat selvittää, muuttaako se alapään ihon bakteerikantaa niin, että se ehkäisisi tulehduksia.

Karpaloryhmän ja muiden ryhmien ero ei kuroutunut umpeen kokonaisen vuoden aikana, vaikka karpalomehun juojat lopettivat mehun käytön puolen vuoden kohdalla.

-Meidän tulkintamme on se, että nimenomaan bakteerikanta oli muuttunut mehun ansiosta suolessa sellaiseksi, ettei se ole yhtä herkkä aiheuttamaan tulehduksia, Kontiokari kertoo.

Lääkkeet tehottomia

Tulos vahvistaa vanhan intiaanien perinnetiedon, että karpalomehu estää virtsatietulehduksia. Kontiokarin mukaan tulehduksien uusiutumisen ehkäisy on tärkeää, etteivät munuaiset vioittuisi.

-Ehkä tärkeämpikin asia on se, että mehun käyttö vähentää antimikrobilääkkeiden tarvetta tulehduksen ehkäisyssä. Vastustuskykyiset bakteerit ovat meille tänä päivänä iso ongelma, ne eivät enää tottele perinteisiä lääkkeitä, hän lisää.

Kontiokari huomauttaa, että Yhdysvalloissa jo 20 prosenttia virtsassa olevista bakteereista on vastustuskykyisiä lääkkeille.

Oulun tutkimusryhmällä on jo valmiina materiaalia, josta he aikovat analysoida lisää ruoka-aineiden merkitystä virtsatietulehdusherkkyydelle.

Karpalomehun proanthosyanidiineillä on vaikutuksia myös sydän- ja verisuonisairauksiin ja jopa syöpäsairauksiin.

Tuoreen virtsatietutkimuksen tulokset julkaistaan lauantaina arvostetussa lääketieteellisessä julkaisusarjassa, British Medical Journalissa.

STT

.
.