Kuluttajien luottamus talouteen heikentynyt selvästi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt selvästi vuodentakaisesta, käy ilmi Tilastokeskuksen kuluttajabarometristä.

Taloudellisia mielialoja kuvaava kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa 5,6, kun se viime vuoden kesäkuussa oli 13,1. Indikaattori putosi tämän vuoden toukokuusta 1,2 pistettä.

Kuluttajien näkemykset erityisesti kestotavaroiden ostamisen kannattavuudesta ja Suomen taloudesta ovat synkentyneet, samalla kun usko omaan talouteen, lainanottoon ja säästämiseen on säilynyt.

Kesäkuussa 20 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee tulevan vuoden aikana. 28 prosenttia vuorostaan uskoi talouden heikentyvän. Vuosi sitten vastaavat luvut olivat 37 ja 12 prosenttia.

27 prosenttia luotti oman taloutensa kohenemiseen, joka on suunnilleen saman verran kuin edellisvuonna. Vain 11 prosenttia uskoi oman taloutensa heikkenemiseen.

Kesäkuussa 37 prosenttia uskoi työttömyyden alenevan tulevan vuoden aikana, kun vastaava luku oli vuosi sitten 47 prosenttia.

Säästämismahdollisuuksiin luotetaan

Kesäkuussa 64 prosenttia suomalaisista piti säästämistä kannattavana. Kotitalouksista peräti 70 prosenttia katsoi pystyvänsä säästämään tulevan vuoden aikana, mutta arvopaperisäästämistä ei pidetty läheskään yhtä suosittuna kuin edellisvuonna.

Kuluttajista 59 prosenttia piti lainan ottamista kannattavana ja 40 prosenttia piti kestotavaroiden ostamista edullisena.

Kesäkuussa 7 prosenttia kotitalouksista suunnitteli asunnon ostamista vuoden kuluessa, joka oli hieman enemmän kuin alkuvuonna. Auton hankkimista pohti vuorostaan 8 prosenttia talouksista.

Kuluttajabarometrin tulokset perustuvat tietoihin, joita varten haastateltiin kesäkuussa 1 568 ihmistä.

STT