1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäjän Karjalan HIV-tilanne synkkä

Suomen itäpuolisen Karjalan HIV-epidemia jatkaa synkentymistään. Tilanne huolestuttaa myös Suomessa seksiturismin vuoksi. Vielä ei epidemia ole näyttänyt levinneen Suomeen.

Venäjän Karjalassa HIV-positiivisten tapausten määrä on paisunut vuodessa kuusinkertaiseksi. Jo maaliskuuhun mennessä tapauksia oli löydetty 81, kun viime vuoden kokonaismäärä oli 54.

Huumeet ovat suurin syy epidemian kasvuun. HIV leviää helposti veristen huumeneulojen kautta. Monet huumeidenkäyttäjät ajautuvat prostituoiduiksi, koska he tarvitsevat rahaa.

Suomen kannalta tilanteen tekee pelottavaksi suomalaismiesten seksiturismi. Itä-Suomen sairaaloissa ei ole havaittu vielä epidemian kasvaneen, mutta HIV-tartunnan oireet näkyvät usein vasta vuosien päästä, muistuttaa Pohjois-Karjalan keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Kyllikki Tarvainen.

Petroskoi ja Kostamus ovat Karjalan pahimpia HIV-epidemiakaupunkeja. Niissä myös kuppa on todellinen ongelma. Kupan aiheuttama avohaava pahentaa ratkaisevasti riskiä saada HI-virus.

STT