Vuokranvälityskiista oikeuteen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ensimmäinen vuokranvälityskiista on viety markkinatuomioistuimeen. Keväällä voimaan tulleen lain tarkoituksena on jakaa vuokranvälityskustannuksia. Käytännössä maksut lankeavat edelleen vuokra-asuntoa hakevalle.

Maaliskuun alussa voimaan tulleen lain mukaan välityspalkkion maksaa toimeksiantaja. Maksaja voi siis olla joko asuntoa vuokralle tarjoava tai vuokra-asuntoa hakeva.

Lain tarkoitus on, että vuokranvälitysmaksut jakautuisivat tasaisemmin. Ennen lain voimaantuloa maksut maksoi käytännössä aina vuokra-asuntoa hakeva.

Lakia on kuitenkin opittu kiertämään asiakkaalta kerättävällä toimeksiannolla. Näin maksu jää siis usein vuokra-asunnon hakijalle.

Kuluttaja-asiamiehelle on ilmoitettu useita tapauksia, joissa asunnonnäyttöön on vaadittu ensin toimeksianto asiakkaalta. Näin palkkio on siirtynyt takaisin vuokra-asuntoa hakevalle.

Muutamissa törkeissä tapauksissa palkkio on peritty sekä vuokranantajalta että vuokra-asuntoa hakevalta. Ensimmäinen tapaus on jo viety markkinatuomioistuimen käsittelyyn.

TV-uutiset