1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lapsen sukupuolen valinta mahdollistuu

Amerikkalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään menetelmän, jolla lasta harkitsevat pariskunnat pystyvät takaamaan lapsensa sukupuolen. Menetelmän käyttöönotto on kohdannut myös vastustusta.

Uusi tekniikka mahdollistaa munasolun hedelmöittämisen vain tietyillä siittiöillä. Normaalissa hedelmöityksessä mahdollisuus tyttö- tai poikavauvan saamiseen on molemmissa sama 50 prosenttia.

Uudella menetelmällä lapsen sukuopuolen valitseminen onnistuu yli 90 prosentissa tapauksia. Useat samaan aikaan kehitteillä olleiden menetelmien onnistumisprosentti ei ole ollut lähelläkään tätä.

Hedelmöitys valitulla siittiöllä

Amerikkalaisten kehittämässä tekniikassa munasolu hedelmöitetään vain Y- tai X-kromosomia kantavalla siittiöllä. Y-kromonimillisen siittiön hedelmöittäessä munasolun tuloksena on poikavauva, X-kromosomi tuottaa tytön.

Genetics & IVF Institute -tutkimuskeskuksen tutkijoiden mukaan menetelmä on kehitetty perinnöllisten sairauksien välttämiseksi. Perinnölliset sairaudet perityvät 50 prosentissa tapauksia äidin kautta ja 100 prosentissa isän kautta.

Estää perinnöllisiä sairauksia

Tyttölapsen saaminen voisi estää perinnöllisten sairauksien kuten verenvuototaudin tai lihassurkastumataudin peritytymisen.

Menetelmän kritisoijat ovat huolissaan sen väärinkäytöstä. Useat tutkijat pelkäävät sukupuolen valinnan mahdollistamisen johtavan väestölliseen epätasapainoon.

Lontoolaisen hedelmällisyysklinikan johtaja, professori Ian Craft pitää ongelmana myös menetelmän aiheuttamaa vaaraa sikiölle.

BBC, YLE24