1. yle.fi
  2. Uutiset

Sammon fuusiolle tukea Norjasta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Norjalaisen vakuutusjätti Storebrandin suuromistajat Orkla ja Folketrygdfondet ovat hyväksyneet finanssitavaratalo Sammon tarjouksen Storebrandista. Yhtiöillä on noin 20 prosentin osuus vakuutusyhtiöstä.

Teollisuuskonserni Orklan ja valtiollisen eläkerahaston Folketrygdfondetin johtokunnissa hyväksymispäätös ei ollut yksimielinen.

Orklan ehto fuusiolle on, ettei yhdistymisessä tule esille olennaisesti aiemmasta poikkeavaa tietoa.

Sampo on tarjonnut arviolta 15,5 miljardia markkaa Storebrandista. Sammon pitää Norjan lain mukaan saada haltuunsa 90 prosenttia Storebrandin osakkeista, jotta fuusio voisi toteutua.

Mikäli Storebrandin pienosakkaat kääntyvät oman yhdistymistarjouksensa tehneen Den norske Bankin taakse, on Sammon fuusioaikeiden edessä vielä mutkia. Den norske Bankin tarjous on kuitenkin huomattavasti Sammon tarjousta pienempi.

Den norske Bankia epäillään keinottelusta

Norjan rahoitusmarkkinoita valvova Kredittlsynet tutkii, onko Den norske Bank manipuloinut Storebrandin osakekurssia viime keväänä. Storebrandin osakekurssi laski toukokuussa viikon aikana yli miljardi norjan kruunua eli yli 800 miljoonaa markkaa.

Kredittlsynetin edustajan Geir Holenin mukaan mahdollisia sisäpiirikauppoja tutkitaan yleisellä tasolle, ja DnB on yksi tiukempaan syyniin joutavista.

Toukokuun 14. - 16. DnB ja sen tytäryhtiö DnB Market myivät omistamansa Storebrandin osakkeet ja ostivat samalla DnB:n omia osakkeita.

Saman viikon perjantaina kauppa Storebrandin osakkeilla keskeytettiin Oslon pörssissä. Sunnuntaina DnB tarjosi Storebrandille jälleen fuusiota, ja seuraavana päivänä Sampo kertoi halukkuudestaan ostaa Storebrand.

STT, YLE24

Lue seuraavaksi