Yhdysvaltain sotilaat - taakka Japanille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvalloilla on Japanissa kuusi sotilastukikohtaa, jonne on sijoitettu lähes 50 000 sotilasta. Japanilaiset ovat aina suhtautuneet tukikohtiin nihkeästi, mutta yhdysvaltalaisten viime vuosina tekemät raa'at rikokset ovat nostattaneet ennennäkemätöntä vastarintaa.

Maailman suurin sotilasmahti Yhdysvallat on levittänyt sotilaallisia lonkeroitaan ympäri maailman. Supervallalla on tukikohtia 14 eri maassa eli Saksassa, Kuwaitissa, Guamilla, Italiassa, Filippiineillä, Turkissa, Koreassa, Espanjassa, Singaporessa, Japanissa, Norjassa, Saudi-Arabiassa, Islannissa ja Britanniassa.

Eniten Yhdysvalloilla on tukikohtia Saksassa, seitsemän. Seuraavaksi eniten niitä on ehkä yllättävästikin Japanissa, jossa tukikohtia on kuusi. Yhdysvallat perusti tukikohtansa Japaniin toisen maailmansodan päätyttyä Nousevan auringon maan tappioon.

Yhdysvaltalaissotilaita Japanissa on kaikkiaan noin 48 000.

Suurin osa Yhdysvaltain ulkomaisista sotilastukikohdista sijaitsee maissa, jotka taistelivat sen rinnalla toisessa maailmansodassa ja kuuluvat nykyisin Natoon.

Japani sen sijaan oli Yhdysvaltain vihollinen, mikä tuskin on pehmentänyt japanilaisten asenteita Yhdysvaltain sotilaita kohtaan.

Sotilaskeskittymä Okinawalla

Suurin osa eli kaksi kolmasosaa Yhdysvaltain Japanissa oleilevista sotilaista on sijoitettu Okinawaan, Japanin eteläisimpään maakuntaan, jonka Yhdysvallat valtasi vuonna 1945. Okinawan saarella asuu kaikkiaan 1,2 miljoonaa japanilaista.

Okinawa liitettiin Japaniin vuonna 1865. Tätä ennen se oli itsenäinen kuningaskunta, joka tunnettiin Ryukyun nimellä.

Toisen maailmansodan loppukahinoissa Okinawa joutui toimimaan verisen taistelun näyttämönä: kun Yhdysvaltain joukot nousivat saarelle vuonna 1945, alkoi kolme kuukautta kestänyt taistelu, jonka aikana surmansa sai ainakin 160 000 ihmistä eli kaksi kolmasosaa saaren silloisista asukkaista.

Yhdysvaltalaiset jäivät Okinawalle, ja perustivat saarelle yhden suurimmista ulkomailla sijaitsevista sotilastukikohdistaan.

Suurin osa okinawalaisista kuitenkin vastustaa Yhdysvaltain läsnäoloa saarellaan.

Okinawalla on 26 000 sotilasta, kun Yhdysvalloilla on Japanissa tällä hetkellä kaikkiaan 48 000 sotilashenkilöä.

Okinawassa on myös Yhdysvaltain ainoa ulkomailla sijaitseva merijalkaväen osasto.

Tukikohdat herättävät vastarintaa

Yhdysvallat on pikku hiljaa vähentänyt sotilaidensa määrää Japanissa, sillä ulkomaisen armeijan läsnäolo on herättänyt japanilaisissa närää.

Vaikka japanilaiset vastustavatkin Yhdysvaltain tukikohtia, Yhdysvallat on painottanut, että Aasiassa sijaitsevat tukikohdat ovat oleellisia sekä sen omien että myös sen aasialaisten liittolaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Tosiasia on myös se, että Yhdysvaltain sotilaat ovat tärkeä tulonlähde paikallisille kauppiaille. Okinawa on Japanin köyhin alue.

Erityisesti Yhdysvallat pyrkii tukikohdillaan valvomaan Korean niemimaan ja Kiinan tilannetta. Japanin tukikohdat ovat juuri tämän vuoksi erittäin tärkeitä Yhdysvalloille.

Okinawalta lähtevät lentoon mm. Kiinaa vakoilevat tiedustelukoneet.

Mia Gertsch, YLE24