Pinochet välttämässä oikeuden?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Chileläinen tuomioistuin on hylännyt kenraali Augusto Pinochetia vastaan nostetun ihmisoikeusrikoksia koskevan ennakkotapauksen. Tuomioistuimen mukaan Chilen entinen diktaattori on liian huonokuntoinen oikeudenkäyntiin. Asiantuntijoiden mukaan Pinochet saattaa nyt välttää kaikki oikeudenkäynnit.

Valitustuomioistuin ilmoitti maanantaina, että Pinochetia vastaan nostettu syyte ihmisoikeusrikoksista hylätään kenraalin huonon kunnon vuoksi. Syyte koski väitteitä siitä, että Pinochet peitteli armeijan kuolemanpartion toimia.

Asiantuntijoiden mukaan on hyvin mahdollista, että Chilen entinen diktaattori välttää nyt kaikki oikeudenkäynnit. 85-vuotiasta Pinochetia syytetään lukuisista ihmisoikeusrikoksista tämän valtakautena 1973-1990.

Pinochetin terveydentilaa on tutkittu useaan otteeseen sen jälkeen kun hänet palautettiin viime vuonna Chileen. Pinochet oli 16 kuukautta pidätettynä Britanniassa.

Hänet pidätettiin 16. lokakuuta 1998 Lontoossa sijaitsevassa sairaalassa, jossa hän oli toipumassa selkäleikkauksesta. Britannian silloinen sisäministeri Jack Straw pohti pitkään voidaanko Pinochet luovuttaa Espanjaan, missä hänet haluttiin oikeuden eteen.

Pinochetin terveydentila todettiin lopulta liian huonoksi luovutukselle ja Pinochet palautettiin Chileen.

Pinochetin kannattajat ja vastustajat ympäri maailmaa ovat tehneet tauotta työtä syytteiden nostamisen puolesta ja vastaan.

Tuomioistuimelle annetun raportin mukaan Pinochet kärsii dementiasta, diabeteksestä ja sydänvaivoista.

Syyttäjän mukaan Pinochet on kuitenkin psyykkisesti tarpeeksi hyvässä kunnossa osallistuakseen oikeudenkäynteihin.

Syyttäjät aikovat valittaa maanantaisesta oikeuden päätöksestä.

Reuters, AP, YLE24

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus