Soininvaara ehdottaa uutta elintä lakkojen sovitteluun

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.) perustaisi uuden sovitteluelimen, joka hoitaisi lääkärilakon kaltaiset tilanteet. Soininvaaran mukaan lakkojen sovittelun tulee olla keskusjärjestöjen eikä valtion asia.

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran (vihr.) mukaan työmarkkinoiden keskusjärjestöjen välille olisi perustettava uusi sovitteluelin, joka voisi auttaa lääkärilakon tapaisissa tilanteissa.

Keskusjärjestöt voisivat näin puuttua yksittäisten ryhmien järjestämiin lakkoihin. Sovitteluelintä tarvittaisiin Soininvaaran mukaan , "jos joku pieni ryhmä yrittää harrastaa sabotaasia lakko-oikeuden nimissä".

Lääkärilakossa sovitteluosapuolina pitäisi siis ministeri Soininvaaran mukaan olla Akavan ja työnantajapuolen yhteiselimen.

Nykyisessä lainsäädännössä virkariitalautakunta voi vain suositella sopivaa ratkaisua. Soininvaara haluaa, että lakkoon puuttuminen on selkeästi työmarkkinajärjestöjen eikä valtion tehtävä.

Peruspalveluministeri perustelee ehdotustaan sillä, että lääkärilakon seurauksena myös muut avainryhmät voivat ryhtyä laajakantoisiin lakkoihin.

Soininvaaran mukaan ehdoton lakko-oikeus ei nyky-yhteiskunnassa toimi. Hän ei myöskään hyväksy ajatusta, että eduskunta myöntäisi lisärahaa lääkärien palkankorotuksiin, jotta lakko saataisiin loppumaan.

Soininvaara esittää ehdotuksensa Väli-Suomen sanomalehdissä.

YLE24