Sampo jatkoi tarjoustaan Storebrandista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Rahoituskonserni Sampo ilmoitti keskiviikkona odotetusti jatkavansa tarjoustaan ostaa norjalainen vakuutusyhtiö Storebrand. Tähän mennessä tarjouksen on hyväksynyt 83,5 prosenttia norjalaisyhtiön omistajista. Tarjousaika päättyi tiistai-iltana. Pidennetty tarjous on voimassa 10:nteen elokuuta.

Hieman yli puolet Storebrandin omistajista hyväksyy kaupan ehdoitta. Loput ovat asettaneet myynnille ehtoja.

Esimerkiksi suuret omistajat teollisuuskonserni Orkla ja eläkerahasto Folketrygdfondet edellyttävät muun muassa, että Sampo saa yli 90 prosenttia Storebrandin osakkeista tai se hankkii Norjan viranomaisilta luvan omistaa yhtiöstä alle 90 prosenttia 15:nteen elokuuta mennessä.

Juuri tästä syystä Sampo ilmoitti tarjouksen pidentämisen lisäksi hakevansa kyseisestä viranomaislupaa. Norjan lain mukaan yrityksestä voi omistaa pääsäännön mukaan joko alle 10 prosenttia tai yli 90 prosenttia.

Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos piti pörssitiedotteessa osakkeenomistajien vahvaa tukea rohkaisevana ja sanoi luottavansa kaupan menestykselliseen toteutumiseen.

Sama tarjous koskee DnB:ta

Myyntiä Sammolle äänekkäimmin vastustanut Norjan suurin pankki Den norske Bank ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei yhtiö myy lähes 10 prosentin omistusosuuttaan Storebrandista.

Lisäksi DnB:n toiveissa on edelleen fuusio Storebrandin kanssa. Tämä vaihtoehto oli esillä jo silloin, kun silloinen Merita-Nordbanken oli hankkimassa norjalaista Christiania-pankkia.

Wahlroosin varamiehen Kari Stadighin mukaan Sampo lähtee siitä, että sama tarjous koskee kaikkia Storebrandin nykyisiä omistajia - siis myös DnB:tä.

Sampo tarjoaa yhdestä Storebrandin osakkeesta 75 Norjan kruunua eli 56,25 markkaa markkaa. Tarjouksen kokonaisarvo on noin 15,5 miljardia markkaa. DnB on kertonut olevansa valmis maksamaan 65 kruunua osakkeelta.

StarTel, STT