Japani luovii EU:n ja Yhdysvaltojen välissä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Bonnin suuri kysymys on Japanin asenne. Japanin mielestä Bonnin kokous ei ole välttämättä takaraja sopimuksen luomiselle. EU:n edustavat saivat kuulla Japanin-matkallaan, että Tokio painottaa Washingtonin mukaantuloa sopimukseen.

Japanin osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on 8,5 prosenttia.

Japani on kehottanut EU:ta olemaan joustava ja antamaan Yhdysvalloille lisää aikaa. Japani on myös ilmoittanut jatkavansa Bushin suostuttelemista.

Varovaisesti luoviva Tokio on Brysselin ja Washingtonin puristuksessa, mutta pitää ilmeisesti Yhdysvaltain-suhteitaan tärkeämpänä kuin Kioton sopimuksen nopeaa etenemistä.

EU:n puheet eivät tahdo oikein tehota

EU:n delegaation taivuttelumatka ei ollut Australiassakaan menestys. Canberra katsoo edelleen, että Kioton sopimus on kuollut ilman Yhdysvaltoja.

Australian hallitus ei myöskään usko, että Yhdysvallat saataisiin liittymään jälkikäteen mahdolliseen muiden keskeisten maiden sopimukseen.

Kanada puolestaan on ilmoittanut tukevansa Kioton sopimusta, mutta ei takaa mukaantuloaan niin kauan kuin Yhdysvallat jää ulkopuolelle.

Venäjältä voi odottaa tukea paperille, sillä monen muun siirtymätalousmaan tapaan se voisi hyötyä sopimuksesta ja saada lännestä rahaa päästöjensä leikkaamiseen.

Sopimusta ei todennäköisesti sorvata USA:n muottiin

Kevään ja kesän aikana on keskusteltu, voitaisiinko sopimusta muotoilla niin, että Yhdysvallatkin tulisi mukaan.

Näkemystä on kuitenkin pidetty huonona, sillä Yhdysvallat vesittäisi paperin.

Saksan ympäristöministeri Jürgen Trittin arvioi, että Bonnin neuvottelu saattaa olla osittain jopa aiempaa helpompi, sillä Yhdysvaltain erityisvaatimuksia ei tarvitse ottaa huomioon.

Nyt katseet suuntautuvatkin Japaniin ja Venäjään, joiden kasvihuonepäästöt ovat suuria. Jos ne saataisiin hyväksymään sopimus, se voitaisiin saada voimaan ilman ykkössaastuttaja Yhdysvaltoja.

Kari Nissinen/YLE24