Söderman: Rähinöitsijärekisteri ei ongelmaton

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroopan oikeusasiamiehen Jacob Södermanin mukaan poliisin kaavaileman rähinöitsijärekisterin toteuttamiseen voi liittyä ongelmia.

Jacob Söderman

Ylen Radiouutisten haastattelussa Söderman sanoo pelkäävänsä, että rekisteriin joutuisi rähinöitsijöiden lisäksi myös tavallisia mielenosoittajia.

- On aivan selvää, että jos huippukokousten mielenosoituksia yritetään rajoittaa siten, että kerätään tietoa ammattimaisesti toimivista anarkistisista mielenosoittajista, niin on valtavan suuri riski, että rekisteriin joutuu aivan väärää joukkoa, Söderman arvioi.

EU:n oikeus- ja sisäministerit pohtivat perjantaina Brysselissä rekisteriä sekä muita keinoja estää väkivaltaisia mielenosoituksia. EU on ollut huolissaan väkivaltaisuuksista EU-huippukokousten yhteydessä.

Södermanin mukaan tulisi vakavasti pohtia, ovatko EU:n huippukokoukset ylipäänsä tarpeellisia. Päätökset voitaisiin tehdä hänen mukaansa myös normaalissa päätösmenettelyssä EU:n muissa toimielimissä.

Nykyisellään EU:n huippukokoukset vetävät Södermanin mukaan puoleensa mielenosoituksia, joihin osallistuu myös rähinöitsijöitä, ja antavat näin EU:sta huonon kuvan. Mielenosoituksista on lisäksi haittaa isäntäkaupungeille.

Radiouutiset