Makedonian neuvotteluissa edistystä?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Neuvotteluissa Makedonian hallituksen ja albaanien edustajien välillä on paikalta tihkuneiden tietojen mukaan hieman edistytty. Maan hallitus on kuitenkin syyttänyt albaanisissejä tulitauon rikkomisesta viikonlopun aikana.

Viikko sitten aloitetuista neuvotteluista on tihkunut vain epämääräisiä tietoja. Eräiden lähteiden mukaan ne täysin umpikujassa, toisten tietojen mukaan edistystä on tapahtunut.

Erimielisyyksiä on muun muassa albanian kielen virallistamisesta ja albaanivähemmistön vaikutusvallan lisäämisestä päätöksenteossa, poliisissa, armeijassa ja koulutuksessa. Maan väestöstä on albaaneja vajaa kolmannes.

Makedonian pääkaupungissa Skopjessa osoitettiin maanantaina mieltä albaaneille mahdollisesti tehtäviä myönnytyksiä vastaan.

Kriisi alkoi helmikuussa, kun albaanisissit ja armeijan joukot aloittivat yhteenottonsa. Makedonian hallitus syyttää albaanisissejä puolitoista viikkoa sitten aloitetun tulitauon rikkomisesta. Puolustusministeriön mukaan sissit tulittivat viikonloppuna armeijan parakkeja Tetovon kaupungin lähellä maan luoteisosassa.

AP, Reuters, STT