Nokian tulos hieman odotettua parempi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nokian torstaina julkistama osavuositulos oli hieman markkinoiden odotuksia parempi. Tulos ennen veroja ja vähemmistöosuutta oli 1 166 miljoonaa euroa eli noin 6,9 miljardia markkaa.

Nokian toisen vuosineljänneksen tulos nosti yhtiön osakekurssin heti ilmoituksen jälkeen nousuun Helsingin pörssissä ja yhtiön osakekurssi päätyi poikkeuksellisen vilkkaan pörssipäivän päiväkaupan loppuessa lähes 14 prosentin nousuun.

Tulos kuitenkin putosi viime vuoden 1 457 miljoonasta eurosta eli noin 8,7 miljardista markasta 1 166 miljoonaan euroon eli noin 6,9 miljardiin markkaan. Pudotusta kertyi siis noin viidennes.

Liikevaihto sen sijaan kasvoi vuoden takaisesta viisi prosenttia 7,35 miljardiin euroon eli noin 43,7 miljardiin markkaan.

Yhtiön osakekohtainen tulos oli 0,17 euroa eli noin yksi markka.

Tämän vuoden toisen vuosineljänneksen kasvun hidastuminen johtui yhtiön mukaan lähinnä taloudellisen epävarmuuden aiheuttamista, odotettua heikommista markkinaolosuhteista, teknologiamuutoksista ja operaattoreiden aikaisempaa maltillisemmasta markkinastrategiasta.

Vuosineljänneksen loppupuolella markkinaolosuhteet olivat paljon odotettua huonommat. Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan mukaan yhtiö on silti onnistunut hyvin käyttöpääoman ja kustannusten hallinnassa.

Vaikean markkinatilanteen vuoksi Nokia ei anna lainkaan arviota koko loppuvuodelle. Vuoden kolmannen neljänneksen kasvuarvioksi osavuosikatsaus antaa 0 - 5 prosenttia.

Ollila sanoo, että Nokialla on vankka usko langattoman tietoliikenneteollisuuden pitkän aikavälin mahdollisuuksiin. Markkinakasvun odotetaan jälleen vahvistuvan ensi vuonna, pääjohtaja Ollila vakuuttaa.

"Nokia pärjännyt muita paremmin"

Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan mukaan Nokialla ei ole suunnitelmissa joukkoirtisanomia.

Ollila sanoi Ylen tv-uutisen haastattelussa Nokian kannattavuuden olleen parempi kuin muiden yhtiöiden, jotka ovat tehneet huomattavia tappioita ja joutuneet irtisanomaan valtavia määriä.

Nokia pyrkii jatkuvalla muutoksella ja sisäisellä kehityksellä varmistamaan, ettei suurikaan tuotannon hidastuminen aiheuta joukkoirtisanomisia.

Ollilan mukaan suurin uhkatekijä Nokialle on maailmantalouden epävarmuus.

Sen sijaan alan teknologiamuutosta Ollila ei pidä uhkana Nokialle, koska aikataulu ja muutokset ovat jo hyvin tiedossa.

Verkko-operaattoreille annetut luotot ovat lisääntyneet, mutta ne eivät Ollilan mukaan muodosta rajoittavaa tekijää Nokialle. Sen sijaan operaattorit ovat hänen mukaansa varovaisia investoimaan, kun heidän taseensa on rasituksella.

STT, Startel