Esimiehille sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Porvoon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina Borealis Polymers Oy:n tuotantopäällikön ja käyttöpäällikön maksamaan sakkoja työturvallisuusrikoksesta. Päälliköiden todettiin rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä, mikä mahdollisti työntekijän loukkaantumisen helmikuussa 1999.

Tapaturmassa työntekijän päälle lensi syövyttävää lipeävettä, joka muun muassa poltti sarveiskalvot hänen molemmista silmistään.

Työntekijä oli mukana laimentamassa lipeää vedellä, kun lipeäsäiliö tulvi yli. Säiliön täyttymistä oli vaikea seurata, koska vedenlaskuri oli rikki.

Työntekijä yritti huuhtoa silmiään silmienhuuhtelulaitteella, mutta siitä ei tullut vettä. Myöskään hätäsuihku ei toiminut moitteettomasti.

Lipeäsäiliön vedenlaskuri oli ollut rikki ainakin kaksi kuukautta ennen onnettomuutta. Lipeäsäiliössä oli hälytysraja, mutta sitä ylitettiin säännönmukaisesti.

Käräjäoikeus tuomitsi tuotantopäällikön ja käyttöpäällikön molemmat 30:een päiväsakkoon. Lisäksi he joutuvat korvaamaan tapaturmassa loukkaantuneen oikeudenkäyntikulut.

Loukkaantuneen vahingonkorvausvaatimukset käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä.

STT