1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lappi johtaa yhä klamydiatilastoja

Lappi johtaa edelleen maan klamydiatilastoja. Kansanterveyslaitoksen mukaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella tilastoidaan eniten klamydialöydöksiä asukasta kohden. Viime vuonna tartuntoja oli lähes 470.

Tänä vuonna tartuntojen määrä saattaa vielä lisääntyä, sillä kesäkuun loppuun mennessä niitä oli jo liki 260.

Klamydia on varsinkin parikymppisten keskuudessa yleinen sukupuolitauti, joka voi hoitamattomana aiheuttaa naisilla steriliteettiä ja kohdun ulkopuolisia raskauksia.

Lapin keskussairaalan ylilääkärin Henrik Jägerroosin mukaan ensisijainen syy klamydian leviämiseen löytyy elintavoista, eli suojaamattomasta seksistä.

Korkeiden klamydialukujen aiheuttajaksi on arvioitu myös turismia.

Parikymppisten tauti

Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa komplikaatioita varsinkin naisille, mm. munasarjatulehdusta ja vatsan alueen infektioita, ja pahimmillaan se johtaa steriliteettiin.

Klamydia voi olla myös oireeton, mikä lisää sen tarttuvuutta.

Virtsatietulehdusta muistuttavat oireet ohjaavat klamydian kantajan lääkäriin, ja tauti paranee lääkekuurilla. Ongelmana ovatkin taudin oireettomat kantajat, jotka ovat useimmiten naisia.

Klamydia arpeuttaa munajohtimia ja vaikeuttaa ajan kuluessa raskaaksi tulemista.

Erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin allergia- ja ihotautisairalasta kertoo, että klamydiatartunnat ovatkin suurin yksittäinen estettävissä oleva lapsettomuuden syy.