Aho ja Niinistö eri mieltä talouden hoidosta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Oppositiojohtaja Esko Aho ihmettelee Turun Sanomissa hallituksen ja ekonomistien vaalimaa talouskasvun optimismia. Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan hallitus ei ole ylitoivekas vaan on varautunut taloudellisesti huonoihin aikoihin jo viiden vuoden ajan.

Ahon mukaan nykyistenkin kasvuennusteiden toteutuminen on mahdotonta, ellei Yhdysvaltain taloudessa tapahdu käännettä parempaan.

Oppositiojohtaja ihmettelee keväällä Suomessa esiintyneitä arvioita, ettei Yhdysvaltain tilanne vaikuttaisi mitenkään Eurooppaan.

Aho näkee Suomen olevan erittäin pahassa raossa. Kun Yhdysvaltojen huono kehitys heikentää Euroopan suuria talouksia, sen vaikutukset tunkevat Suomeen monelta suunnalta.

- Nyt eletään sellaisia aikoja, jolloin on varauduttava todella huonojen vaihtoehtojen varalle. Aho viittaa pörssiromahdukseen ja muistuttaa, että pörssi ennakoi aina varsin tarkasti tulevaa talouskehitystä.

Niinistö toivoo opposition tukea

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan Esko Aho kantaa huolta huonoon taloustilanteeseen varautumisesta varsin jälkijättöisesti.

Niinistö huomauttaa, että hallitus on jo viiden vuoden ajan varautunut taloudellisesti huonojen aikojen koittamiseen.

Niinistön mukaan oppositio on se osapuoli, joka ei ole ymmärtänyt huonoihin aikoihin varautumisen logiikkaa, kuten hallituksen pyrkimyksiä maksaa valtionvelkaa pois ja välttää pysyviä menojen lisäyksiä.

Niinistö muistuttaa Ahoa siitä, että oppositio on kutsunut velkataakan vähentämistä kiilusilmäiseksi velanmaksuksi.

Valtiovarainministerin mukaan Suomi olisi nyt huonossa jamassa, jos velanmaksun sijasta olisi lisätty pysyviä menoja. Hän toteaa Emu-jäsenyyden pitäneen Suomen talouden vakaana.

Niinistö toivoo, että hallitus nyt saa oppositiolta menovaatimusten sijasta tukea varovaiselle budjettipolitiikalleen.

Turun Sanomat, STT