USA solmisi sotilassuhteet Indonesiaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat haluaisi palauttaa sotilaalliset suhteensa Indonesiaan, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell maanantaina televisiohaastattelussa. USA pitää kuitenkin suhteiden palauttamisen ehtona sitä, että maan ihmisoikeusloukkaukset ovat mennyttä.

Colin Powell

Useimmat länsimaat katkaisivat sotilassuhteensa Indonesiaan sen jälkeen, kun maahan kuuluneen Itä-Timorin itsenäisyyskampanja johti verenvuodatukseen vuonna 1999. Itätimorilaiset päättivät kansanäänestyksessä erota Indonesiasta.

Yhdysvaltojen ja Indonesian sotilassuhteet rajoittuvat nykyisellään yhteistyöhön mm. humanitaarisissa asioissa ja onnettomuuksien uhrien avustamisessa. Asekauppa on maiden välillä keskeytynyt.

Powell kieltäytyi kommentoimasta asiaa, kun häneltä kysyttiin, merkitsisikö suhteiden avaaminen asemyynnin uudelleenaloittamista Indonesialle.

Powell saapui sunnuntaina viiden valtion kiertueensa päätteeksi Australian pääkaupunkiin Canberraan Pekingistä. Maanantain puheessaan hän korosti, että Yhdysvalloilla on aina ollut vahva asema Tyynenmeren politiikassa ja asema tulee myös säilymään.

Mukana matkustava puolustusministeri Donald Rumsfeld puolestaan kertoi maanantaina Yhdysvaltojen lisänneen Syyrian biologisia aseita valmistavien maiden listalle.

Reuters, AFP