1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Junichiro Koizumi - rock-tähtiäkin suositumpi pääministeri

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Konservatiivisuudesta tunnettu Japanin poliittinen elämä on viime kuukausina kokenut myllerryksiä. Huhtikuussa valtaan noussut karismaattinen pääministeri Junichiro Koizumi kilpailee kansansuosiossa rock-tähtien ja baseball-pelaajien kanssa.

Koizumin johtama liberaalidemokraattinen LDP-puolue vei selkeän voiton parlamentin ylähuoneen täytevaaleissa sunnuntaina.

LDP ja sen kaksi liittolaispuoluetta saivat yhteensä 78 paikkaa jaossa olleista 121 edustajapaikasta. Ylähuoneessa on kaikkiaan 247 edustajaa.

Tosin asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, johtuiko LDP:n vaalivoitto Koizumin radikaalista talousuudistusohjelmasta vai hänen suunnattomasta henkilökohtaisesta kansansuosiostaan.

"Politiikan yksinäinen susi"

59-vuotias Koizumi on monella tavalla epätavallinen hahmo Japanin poliittisessa elämässä. Koizumi on eronnut ja poikamies. Hän asuu yhdessä kahden poikansa ja äitinsä kanssa.

Lisäksi hän kertoo kuuntelevansa rock-musiikkia ja laulavansa mielellään karoakea. Kansan keskuudessa hän on tullut erityisesti tunnetuksi vallattomasta hiustyylistään.

Koizumin hiustyyli on

nimetty leijonan harjaksi

Jopa Koizumin parturi on noussut julkisuuden henkilöksi. Tämä on esiintynyt useissa televisio-ohjelmissa kertomassa, kuinka Koizumi käy neljä kertaa vuodessa ottamassa permanentin. Lehdistössä on paljastettu muun muassa Koizumin mielireseptit ja mitä hän syö aamiseksi.

Myös Koizumin suhde julkisuuteen poikkeaa totutusta. Perinteisesti japanilaispoliitikot esiintyvät julkisuudessa vakavina ja juhlallisina. Poliittisissa puheissa ei yleensä mennä yksityiskohtiin, vaan pysytellään hyvin yleisellä tasolla.

Koizumi sen sijaan näyttää nauttivan julkisuudessa esiintymisestä. Eräiden arvioiden mukaan Koizumi on opiskellut Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin tapaa esiintyä julkisuudessa.

Tarkkailijoiden mukaan Koizumin suosio ei perustu ainoastaan karismaan, vaan myös julkisuuden kautta välittyvään kuvaan. Osan Koizumin suosiosta arvellaan johtuvan siitä, että hän vaikuttaa tavalliselta ihmiseltä, joka jonottaa itse lippuja rock-konserttiin tai sulkeutuu välillä toimistoonsa kuuntelemaan klassista musiikkia.

Kolmannen polven poliitikko

Tuoreesta imagostaan huolimatta Koizumi on pitkän linjan poliitikko. Myös hänen isänsä ja isoisänsä olivat aktiivisesti mukana politiikassa.

Koizumi opiskeli taloustieteitä arvostetussa Keion ylipistossa Tokiossa, josta hän valmistui vuonna 1967. Sen jälkeen hän opiskeli lyhyen aikaa Lontoossa.

Politiikassa Koizumi on ollut aktiivisesti mukana vuodesta 1972, jolloin hänet valittiin parlamentin alahuoneeseen Yokosukan vaalipiiristä.

Ennen pääministeriksi nousuaan Koizumi ehti hoitaa ministerinvirkaa kahdesti. Vuonna 1988 hän toimi terveysministerinä ja vuonna 1992 hän oli posti- ja teleliikenneministerinä.

Lue seuraavaksi