Taliban-liike kitkee kristinuskoa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Afganistania hallitseva Taliban-liike on sulkenut maassa toimineen länsimaisen avustusjärjestön toimiston ja pidättänyt sen 24 työntekijää.

Jyrkän islamististen talibanien mukaan järjestö levitti "kristillistä propagandaa" Afganistanin kansalle, maan virallinen Bakhtar-uutistoimisto kertoo.

Pidätetyistä kahdeksan on ulkomaalaisia ja 16 afganistanilaisia. Ulkomaalaisten joukossa oli ainakin yksi saksalainen ja yksi australialainen. Muiden kansallisuutta ei kerrottu.

Bakhtarin mukaan Talibanin turvallisuusvirkamiehet löysivät toimistosta kaksi tietokonetta ja levykkeitä, joilla oli tietoa kristinuskosta. Afganistanilaisen henkilökunnan talosta puolestaan löytyi raamattuja.

Taliban-liike antoi viime vuonna asetuksen, jonka nojalla jokainen muslimi, joka kääntyy muuhun uskontoon tai levittää muiden uskontojen sanomaa, voidaan tuomita kuolemaan.

YK on viime aikoina syyttänyt Talibania ulkomaalaisten avustusjärjestöjen toiminnan häiritsemisestä. Taliban on kiistänyt syytökset ja sanonut, että ulkomaalaisten tulee noudattaa maan lakeja.

Järjestö toiminut maassa jo useita vuosia

Sunnuntaina suljettu toimisto kuuluu Yhdysvalloissa perustetulle Shelter Now International -järjestölle, joka avasi toimistonsa Afganistanissa vuonna 1979 vastalauseena Neuvostoliiton miehitykselle maassa.

Järjestö auttoi afganistanilaispakolaisia miehityksen aikana mm. löytämälle heille asuntoja Pakistanissa ja Iranissa.

Syytöksiä kristinuskon levittämisestä järjestö sai kuulla myös toimiessaan Pakistanissa pakolaisleireillä, mutta tuolloin järjestö kielsi jaelleensa raamattuja.

AP, Reuters