Klooni-ihmisen suunnittelijaa varoitetaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Italian oikeuslääketieteellinen instituutti on uhannut vakavilla toimilla italialaislääkäri Severino Antinoria vastaan, jos tämä jatkaa tiellään ensimmäisen klooni-ihmisen toteuttamiseksi.

Severino Antinori on ilmoittanut koonneensa käyttöönsä 200 pariskunnan koeryhmän eri puolilta Eurooppaa. Hän toivoo ensimmäisen klooni-ihmisen näkevän päivänvalon jo ensi vuonna.

Antinorin odotetaan torstaina kertovan virallisesti kloonikokeestaan Washingtonissa USA:n kansalliselle tiedeakatemialle.

200 paria mukana kokeessa

Englantilaisen Sunday Times -sanomalehden mukaan Antinori aikoo marraskuussa alkavassa kokeessa hedelmöittää 200 naista kloonatulla munasolulla. Metodi on sama, jolla tuotettiin maailman ensimmäinen kloonieläin, Dolly-lammas vuonna 1997.

Menetelmällä hedelmättömien isien geneettistä perimää ruiskutetaan pariskunnan naisen munasoluun. Syntyvä lapsi tulee olemaan isänsä klooni. Tällä tavalla lapsettoman pariskunnan ei tarvitsisi turvautua spermanluovuttajaan saadakseen lapsen.

Kokeeseen osallistuu 20 tutkijan ja lääkärin joukko. Koe on osallistuville pareille ilmainen.

Klooni-ihmiselle viileä vastaanotto

Tutkijat ja lääkärit myös muualla maailmassa ovat varoittaneet Antinoria ryhtymästä kokeeseen. Kloonien tuottamiseen liittyy yhä suuri epämuodostumien ja epäonnistumisien riski. Eläimillä vain yksi hedelmöitys sadasta onnistuu.

Antinori myöntää Sunday Timesin mukaan olevansa tietoinen maailmalla vallitsevasta kielteisestä suhtautumisesta ihmisen kloonaukseen. Hänen mukaansa koe tullaan todennäköisesti suorittamaan jossain muussa maassa kuin Italiassa.

Antinori sanoi uutistoimisto Reutersille, ettei kloonausta tulisi kieltää, koska kloonauksella voidaan päästä eroon perityvistä sairauksista ja hoitaa lapsettomuutta.

Severino Antinori on aiemmin onnistunut kloonaamaan hiiriä. Julkisuudessa hän oli aiemmin seitsemän vuotta sitten, kun hän suoritti laajasti kritisoidun keinohedelmöityksen 62-vuotiaalle naiselle.

Italialaista Antinoria odottaa seuraavaksi kuulustelu Italiassa. Viranomaiset aikovat tehdä kaikkensa, jotta Euroopan Neuvoston kieltämää ihmisen kloonaamista ei toteutettaisi.

Kloonaaminen on kiellettyä useimmissa maissa. Italiassa toukokuussa valittu uusi hallitus ei vielä ole ottanut kantaa kloonaukseen. USA:ssa kloonaus kiellettiin kokonaan. Tutkijat eivät saa edes tutkimustarkoituksessa kloonata alkioita.

The Sunday Times, BBC, Reuters, AFP