Suhdannebarometri: Teollisuuden taantuma jatkuu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Taantuma teollisuudessa jatkuu toisella vuosipuoliskolla, kertoo Teollisuuden ja työantajain keskusliiton suhdannebarometri. TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma ihmettelee joidenkin poliitikkojen ja talousasiantuntijoiden optimismia. Hänen mielestään merkit talouden heikkenemisestä ovat olleet selvät jo pitkään.

Johannes Koroma

Näkymät eivät ole kohentuneet viennissä alkukesän aikana, eikä tuotannon kasvun uskota käynnistyvän vielä loppuvuonna, ilmenee TT:n suhdannebarometrista. Ammattitaitoisesta työvoimasta ei ole pulaa ja kapasiteettia on vapaana.

Myös teollisuuden palveluyrityksissä ammattityövoiman puute on vähentynyt. Tuotantokustannusten ja myyntihintojen arvioidaan yhä alenevan.

Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista yrityksistä odotti suhdannetilanteen pysyvän lähikuukausina ennallaan. Suhdannetilanteen arvioi heikkenevän 29 prosenttia kyselyyn vastanneista. Paranemista odotti ainoastaan 4 prosenttia vastaajista.

Pahiten synkistelevät rakennus- ja metsäteollisuus, sen sijaan elintarvike-, tekstiili- ja vaateteollisuudessa odotukset loppuvuodeksi ovat myönteisiä.

Myös teollisuuden luottamusta mittaava indikaattori laski huhtikuisesta lukemasta.

Teollisuuden suhdanteet heikkenivät huhti-kesäkuussa Euroopan kysynnän hiipuessa.

TT:n Koroma uhkaa laskusuhdanteella

Helsingin Sanomien haastattelema Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma ihmettelee joidenkin poliitikoiden ja talousennustajien optimismia. Hänestä merkit talouden heikkenemisestä ovat olleet selvät jo pitkään.

Kokonaistuotanto ei ole enää tänä vuonna noussut, ja teollisuustuotanto on pudonnut vuoden 2000 alun tasolle, Koroma sanoo. Hän patistaakin poliitikoita varautumaan siihen, että seuraavien parin kolmen vuoden aikana jaettavaa on vähemmän.

TT:n toimitusjohtajan mielestä budjetin tekijöiden ei nyt pitäisi hyväksyä mitään uusia, kiinteitä menoja. Mahdollisen rahojen siirtelyn pitäisi olla kasvua tukevaa. Koroma olisi valmis satsaamaan esimerkiksi koulutukseen.

- Nyt katsottuna nykyinen tuloratkaisu ja siinä yhteydessä sovitut veronkevennykset osuivat nappiin, Koroma toteaa.

TT:n aiempaa synkempi suhdannebarometri ilmestyy torstaina. - Pitempiaikaisesta taantumasta puhutaan kuin tähän asti, Koroma varoittaa.

YLE24, STT, Helsingin Sanomat