Armeija käyttänyt tilausvaltuuksiaan väärin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valtiontalouden tarkastusvirasto on löytänyt puutteita puolustusvoimien THL-tilausvaltuuksien käytössä. Viraston mukaan ongelmallisten tilausten rahallinen arvo on noin 150 miljoonaa markkaa.

Tutkimustoiminnan ja hankintaedellytysten luominen -tilausvaltuus on tarkoitettu kotimaisen teollisuuden tuotekehittelyyn sekä tuotannon ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen.

Tarkastusviraston mukaan ulkomaisilta toimittajilta tilatut varustehankinnat sekä hankinnat, jotka eivät liity tuotekehittelyyn, ovat ongelmallisia.

Tilausvaltuuden määrä on yhteensä 2,7 miljardia markkaa. Esille tuotujen ongelmahankintojen osuus on noin 5 prosenttia eli hieman alle 150 miljoonaa markkaa.

Kyseenalaiset hankinnat on tehty vuosina 1999-2000. Tarkastusviraston mukaan puolustusvoimat on ostanut kiistanalaisilla rahoilla muun muassa kranaattien osia, ammuksia, henkilöautoja ja tekstiilejä.

Puolustusministeriön mukaan valtuuksien käyttöä jouduttiin muuttamaan turvallisuus-ja puolustuspoliittisen selonteon vaatimusten takia.

STT, YLE24