1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kolmen päivän vallankaappaus kaatoi Neuvostoliiton

Yle Uutisten artikkeliarkisto

19.8.1991 Neuvostoliiton virallinen uutistoimisto Tass ilmoitti varapresidentti Gennadi Janajevin siirtyneen hoitamaan presidentin tehtäviä. Krimillä lomailemassa ollut Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov oli suljettu loma-asuntoonsa.

Boris Jeltsin Venäjän parlamenttitalon edustalla

Neuvostoliittoon julistettiin puolen vuoden poikkeustila, jonka ajan maan ylintä hallitusvaltaa käyttäisi kahdeksanmiehinen poikkeustilakomitea. Poikkeustilakomiteaan kuuluivat Janajevin lisäksi mm. sisäministeri Boris Pugo, puolustusministeri Dmitri Jazov sekä KGB:n päällikkö Vladimir Krjustshkov.

Sankariksi nousi Venäjän presidentti Boris Jeltsin, joka tuomitsi poikkeustilakomitean vallankaappauksen.

Jeltsin saapui Venäjän parlamentin edustalle ja piti panssarivaunun päältä puheen, jossa hän kehotti kansalaisia yleislakkoon. Hän sanoi kaappaajien toimien olevan laitonta hulluutta. Jeltsin ilmoitti myös Venäjän tasavallan olevan hänen määräysvallassaan ja kehotti Moskovaan saapuneita armeijan ja KGB:n joukkoja vetäytymään.

Kaappauspäivän iltana pidetty tiedotustilaisuus paljasti vallankaappaajien olevan humalassa.

Kaappajien ahdinko kasvaa

Kaappaajien tilanne kävi yhä tukalammaksi, kun suuret neuvostotasavallat Ukraina ja Kazakstan asettivat komitean laillisuuden kyseenalaiseksi. Myös EY ja Yhdysvallat vaativat Gorbatshovin välitöntä palauttamista valtaan.

Lakkoilu Neuvostoliiton hiilikaivosalueilla laajeni Jeltsinin kehoituksen mukaisesti. Moskovaan julistettiin illalla 20.8. ulkonaliikkumiskielto. Yöllisissä yhteenotoissa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui useita.

21.8. Boris Jeltsin ilmoitti poikkeustilakomitean poistuneen Janajevin johdolla Moskovasta. Armeijan joukot aloittivat vetäytymisen Venäjän parlamentin edestä kansanjoukkojen hurratessa.

Nöyryytetty Gorbatshov lennätettiin takaisin Moskovaan.

Neuvostoliitto hajoaa

Neuvostoliiton parlamentin puhemiehistö ilmoitti palauttaneensa Gorbatshoville kaikki tämän valtaoikeudet. Television pääuutislähetyksessä luettiin Gorbatshovin lausunto, jossa hän julisti jälleen olevansa maan johdossa.

Epäonnistunut vallankaappaus hajotti Neuvostoliiton. Vain muutama päivä kaappauksen jälkeen Gorbatshov erosi NKP:n johdosta. Puolueen keskuskomitea hajotettiin ja puolueen omaisuus takavarikoitiin. Tasavaltoja julistautui itsenäiseksi. Joulukuun alussa 1991 Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä perustivat Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY).

Joulupäivänä samana vuonna Gorbatshov erosi Neuvostoliiton presidentin tehtävästä ja päivää myöhemmin neuvostoparlamentti vahvisti Neuvostoliiton lakkauttamisen.

Jälkipuinti jatkuu yhä

Vallankaappaajat pidätettiin ja tuomittiin maanpetoksesta vuonna 1993 alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Tosin sisäministeri Pugo ja Gorbatshovin neuvonantaja marsalkka Ahromejev tekivät itsemurhan kaappauksen jälkeen. Duuma armahti kaapparit Jeltsinin vastustuksesta huolimatta vuonna 1994.

Kiistely vallankaappauksesta ja sen taustoista on jatkunut tähän päivään saakka. Varsinkin Mihail Gorbatshovin rooli vallankaappauksen taustavoimana on jäänyt avoimeksi.

Lue seuraavaksi