1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhä useampi rikos ratkeaa DNA-testissä

Poliisi on ratkaissut jo satoja rikoksia käytössään olevan DNA-rekisterin avulla. DNA-tutkimus on selvittänyt niin väkivalta- kuin massarikoksiakin. Testejä tehdään nyt viisi kertaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Poliisi tekee tänä vuonna ennätysmäärän DNA-testejä. Määrän arvioidaan nousevan 5 000:een.

Viime vuonna testejä tehtiin 3 300 ja kaksi vuotta sitten vielä alle tuhat.

Poliisi on selvittänyt jo satoja rikoksia käytössä olevan DNA-rekisterin avulla. Rekisteri kooostuu noin 3 500 rikoksesta jo tuomitun henkilön tunnisteesta.

Suurin osa selvitetyistä rikoksista on väkivaltatapauksia.

DNA-tekniikkaa on käytetty rikostutkinnassa kymmenen vuoden ajan, ja testien käyttönotto on ollut huima edistys rikostutkinnalle.

Jo hius tai ihonpala riittää näytteeksi

Rikoksesta epäillyn DNA:n voi tunnistaa, jos rikospaikalle on jäänyt edes pieni ihonpala tai hius.

- DNA voidaan eristää kaikesta, missä on ihmisen soluja, keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion johtaja Keijo Himberg kertoo.

Laboratoriossa DNA-näyte on otettu muun muassa miehen likaisesta paidankauluksesta. Mies oli surmatyön jälkeen heittänyt verisen paidan roskakoriin. Rikoksen tekijä paljastui, kun paidasta löytyi uhrin verta ja paidan kauluksesta tekijän DNA:ta.

Rikoksesta epäillyn on käytännössä pakko antaa DNA-näyte, jos sitä pyydetään. Todennäköisyys, että kahdella ihmisellä on sama DNA, on korkeintaan yksi miljardista.

STT