Asuntovuokrat pilvissä suurissa kaupungeissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Asuntovuokrat ovat suurissa kaupungeissa kohonneet viiden viime vuoden aikana selvästi normaalia inflaatiokehitystä nopeammin, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.

Helsingissä keskineliövuokra on noussut vuoden 1997 jälkeen 27 prosenttia ja on nyt 63,9 markkaa. Tampereella lisää on tullut 23 ja Oulussa 20 prosenttia.

Koko maan keskimääräinen neliövuokra on nyt 47,5 markkaa. Suurista kaupungeista sen alittaa vain Lahti 45 markallaan.

Kiinteistövälittäjäliiton mukaan syitä ovat on pula vuokra-asunnoista ja energian kallistuminen, mikä näkyy kohonneissa lämmityskuluissa. Alkuvuonna syntynyttä nousupiikkiä selittää lainmuutos, joka heijastui välityspalkkioiden siirtymisenä suoraan vuokriin.

Toisaalta vuokrien kallistuminen suurkaupungeissa ei poikkea mainittavasti yleisestä asuntohintojen noususta. Koko maassa vanhat kerrostalokaksiot ovat kallistuneet vuosina 1997 - 2001 keskimäärin 20 prosenttia, Helsingissä kuitenkin yli 25 prosenttia.

Välittäjät rekisteröityvät verkkaan

Asunnonvälittäjät ovat ilmoittautuneet lääninhallitusten ylläpitämiin välitysliikerekistereihin sangen verkkaan, vaikka määräaika umpeutuu tämän kuun lopussa.

Esimerkiksi Etelä-Suomen läänissä välittäjistä on rekisteröitynyt vasta 400, kun alueella toimii arviolta kolminkertainen määrtä liikkeitä.

Kiinteistövälittäjäliiton mukaan osa kaihtaa rekisteröintiä siihen liittyvän vastuuvakuutuspakon takia, joka voi etenkin pienillä liikkeillä muodostua suureksi. Joukossa saattaa olla niitäkin, joille vakuutusta ei edes myönnetä, arvioi liiton toimitusjohtaja Mikael Söderlund.

Välityspalkkioriitoja jo toistasataa

Samaan aikaan osa asunnonvälittäjistä jatkaa edelleen välityspalkkioiden perimistä vuokralaisilta, vaikka keväisen lainmuutoksen jälkeen maksaja olisi toimeksiantaja eli asunnon omistaja.

Kuluttajavirastolle on maaliskuun alusta eli lain voimaantulosta kertynyt jo toistasataa kirjallista valitusta siitä, että välityspalkkio on peritty epäilyttävin perustein vuokralaiselta.

Vuokralaiselta saatetaan esimerkiksi vaatia palkkioperinnän mahdollistavaa toimeksiantoa, jotta hänelle suostutaan välittämään jo välityksessä olevia asuntoja.

Uuden lain porsaanreikiä yritetään paikata hakemalla oikeudesta ennakkoratkaisuja. Tällä hetkellä perusteettomiksi katsotuista välityspalkkioperinnöistä on vireillä kaksi oikeusjuttua, Etelä-Suomen lääninhallituksesta kerrotaan.

STT, Tilastokeskus, YLE24