Ammatti usein syynä astman puhkeamiseen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Työperäisten tekijöiden osuus astman synnyssä on tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan selvästi aiemmin arveltua suurempi.

Työhön liittyvät tekijät aiheuttivat selvityksen mukaan miesten astmatapauksista 29 prosenttia ja naisten tapauksista 17 prosenttia. Aiempi arvio on ollut 5 - 10 prosenttia.

Suurin sairastumisvaara oli elintarvikealalla, maataloudessa, maalaustöissä ja metallialan töissä. Niissä kaikissa astmaa tavattiin kaksi kertaa yleisemmin kuin toimistotöissä.

Tutkimuksen tekivät Työterveyslaitoksen, Kansaneläkelaitoksen ja Tampereen yliopistollisen sairaalan tutkijat Antti Karjalainen, Kari Kusppa, Rami Martikainen, Timo Klaukka ja Jussi Karjalainen. Se on julkaistu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicinessä, maailman johtavassa keuhkolääketieteen lehdessä.

Tutkimuksessa seurattiin koko Suomen 25 - 59-vuotiasta työväestöä vuosina 1986 - 98.

Aiemmissa tutkimuksissa on ammatin aiheuttamiksi tapauksiksi katsottu lähes yksinomaan allergisoivien aineiden aiheuttamat tapaukset.

Nyt on kiinnitetty huomiota myös muiden muassa savuihin, kaasuihin ja ilman pienhiukkasiin, jotka aiheuttavat jatkuvaa ärsytystä hengitysteissä. Astman ennaltaehkäisyynkin siis on tutkimuksen mukaan löydettävissä keinoja, vaikka astmaa onkin totuttu pitämään vaikeasti estettävänä sairautena.

STT