1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Linuxin syntymästä kymmenen vuotta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maailmalla mainetta niittäneen, suomalaista alkuperää olevan tietokoneiden Linux-käyttöjärjestelmän synnyinhetkistä on kulunut 10 vuotta. Tarkkaa ajankohtaa on hankala arvioida, mutta monet pitävät lanseeraushetkenä elokuun 25:ttä vuonna 1991.

Linuxin maskotti Tux Larry Ewingin piirtämänä

Tuolloin Linuxin isä Linus Torvalds kertoi valmisteilla olevasta järjestelmästä internetin uutisryhmässä.

Ilmoitus herätti suurta kiinnostusta, ja kansainvälinen kehitystyö pääsi pian alkuun. Linuxin käyttöjärjestelmän ytimen eli ns. kernelin ensimmäinen virallinen versio julkaistiin keväällä 1994.

Linux on tähän mennessä saavuttanut jalansijaa varsinkin internet-palvelinten käyttöjärjestelmänä. Henkilökohtaisten tietokoneiden saralla se ei sen sijaan ole vielä kyennyt uhkaamaan Microsoftin Windowsia.

Markkinatutkimuksia tekevän IDC-yhtiön mukaan noin 27 prosenttia maailman kaikista palvelinkoneista toimii nykyisin Linux-käyttöjärjestelmällä.

Vaikka ilmainen Linux saa koko ajan uusia ystäviä, myös takaiskuja on viime aikoina koettu. Esimerkiksi pc-koneita valmistava yhdysvaltalainen Dell ilmoitti elokuun alussa lopettavansa Linuxilla varustettujen kotikäyttöön tarkoitettujen koneiden myynnin alhaisen kysynnän takia.

YLE24, AFP, AP

Lue seuraavaksi