Kiinan patohanke voi vaikuttaa myös Japanin ilmastoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiinaan rakenteilla oleva maailman suurin pato saattaa vaikuttaa Japanin ilmastoon, kirjoittaa Environment-lehti. Sen lainaama Floridan yliopiston tutkija Doron Nof on vakuuttunut, että tämä yksi ainoa jättimäinen rakennushanke saattaa aiheuttaa alueellista lämpötilan nousua satojen kilometrien päässä.

Jangtsejokeen rakenteilla oleva valtava Kolmen rotkon pato ohjaa massiiviset vesimassat toisaalle, ja estää niitä valumasta Japaninmereen.

Noffin mukaan Jangtse ja Keltainenjoki ovat kautta aikojen kuljettaneet mereen makeaa vettä, joka on jäänyt suolaisemman ja lämpimämmän meriveden pinnalle eristäväksi kerrokseksi. Tämä kerros on sitten estänyt lämmön siirtymistä merestä ilmakehään.

Padon valmistuttua makean veden pintakerros ei enää muodostu merellä entiseen tapaan, jolloin lämpö saa vapaasti siirtyä merestä ilmakehään. Juuri tämä konvektioksi kutsuttu ilman pystyvirtaus saattaisi nostaa lämpötilaa Japanin yllä.

Nof uskoo, että konvektioilmiö voi syntyä, vaikka joen virtaama pienenisi ainoastaan kymmenen prosenttia.

Padon valmistuttua virtaama todennäköisesti pienenee huomattavasti enemmän, koska vesimassoja ohjataan myös kasteluun.

Vastaavia ilmiöitä, jolloin lämpötila on noussut paikallisesti useita celsiusasteita, on dokumentoitu aiemmin Labradorin-, Norjan- ja Weddelinmerellä.

Pato uhkaa uhanalaisia lajeja

Maailman suurimman padon on määrä valmistua kahdeksan vuoden kuluttua, silloin puolitoista miljoonaa ihmistä joutuu jättämään kotinsa ja muuttamaan muualle.

Vielä huonommalla tolalla ovat valkokurjen, jokidelfiinin ja Jangtsen sammen asiat. Niiden kohtaloon ei tuo helpotusta edes virallinen asutusohjelma, vaan nämä uhanalaiset lajit todennäköisesti katoavat padon myötä.

Kun 17 vuotta kestänyt projekti vihdoin päättyy, vesimassat ohjataan ensin 27 jättiläisturbiiniin. Tuloksena on 18 200 megawatin teho, mikä vastaa noin 18 Olkiluodon kokoisen ydinvoimalan tehoa.

Energiaa syntyy, mutta hinta on kova. Yli kaksi kilometriä pitkä ja 185 metriä korkea patomuuri rakennetaan Yichangiin 300 kilometriä ylävirtaan Wuhanin kaupungista.

Padon takana oleviin syviin rotkoihin syntyy valtava kahden Päijänteen kokoinen tekojärvi, joka peittää alleen 13 suurta kaupunkia, 140 pikkukaupunkia ja 1 352 kylää sekä muun muassa 60 000 hehtaaria peltoa.

Eikä siinä suinkaan kaikki, padon valmistuttua vesi hukuttaa lukuisia historiallisia muistomerkkejä ja suuria luontoalueita.

Padosta toivotaan vaurautta

Elintason nousua janoavat nuoret kiinalaiset sukupolvet odottavat padon valmistumista innokkaina.

Erityisesti yläjuoksun Chongqingissa vartutaan patoa ja siihen liitettävää vaurastumista hartaasti. Chongqingiin on suunnitteilla muun muassa suuri syväsatama, johon suuretkin laivat voivat vastaisuudessa mereltä purjehtia.

Patohankkeen arvostelijoiden mukaan tekojärvestä syntyy varsinainen myrkkyallas, joka säilöö veden alle jäävien tehtaiden ja jokivarren asutuksen jätteet sekä pitkän virran lietteet. Lietteiden arvellaan jonkin ajan kuluttua voivan tukkia uudet, tehokkaat turbiinit.

Jos maailman suurin pato joskus murtuisi, tulvan aiheuttamia vahinkoja on vaikea edes arvioida. Kiinassa on ollut useita patovahinkoja, joissa on menehtynyt tuhansittain ihmisiä.

Padon murtumista akuutimpi ja suurempi riski on malarian, aivokuumeen ja loistautien yltyminen vesien liikkeelle laskun myötä.

Patohankkeen hinta-arviot vaihtelevat 11 miljardista dollarista 43 miljardiin. Maailmanpankki ja esimerkiksi Yhdysvaltain ja Aasian valtiolliset luototuslaitokset ovat kieltäytyneet rahoittamasta suuruudenhullua patohanketta, mutta muita ulkomaisia investoijia on kuitenkin riittänyt.

Ylen ympäristötietopalvelu