Tuomioja: Itälaajenemisesta ei suuria muuttovirtoja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei usko, että EU:n itälaajeneminen toisi mukanaan suuria muuttovirtoja. Hän perustaa kantansa unionin aiempiin laajenemiskierroksiin.

Erkki Tuomioja

Tallinnassa lauantaina puhunut Tuomioja pitää oikeaan osuneena EU:n joustavaa esitystä työvoiman vapaasta liikkuvuudesta.

Hänen mukaansa siirtymäkausi voi jäädä lopulta varsin lyhyeksi. Sen käyttömahdollisuudella voidaan kuitenkin vähentää niitä pelkoja, jotka muutoin voisivat joissain jäsenmaissa heikentää laajenemisen kannatusta.

EU vaatii 2 - 7 vuoden siirtymäaikaa uusien jäsenmaiden työvoiman vapaalle liikkumiselle unionin alueella.

Tuomioja katsoo, että uusilta jäsenmailta on edellytettävä alusta alkaen EU:n sosiaalisen ulottuvuuden mukaisten oikeuksien, työsuojelun ja työmarkkinakäytäntöjen noudattamista.

Ammattijärjestöjen asemaa on hänen mukaansa vahvistettava ja korostettava kolmikantayhteistyötä. Myös sukupuolten tasa-arvo sekä vähemmistöjen asema on turvattava.

Tuomioja vierailee viikonloppuna Tartossa ja Valgassa isoäitinsä Hella Wuolijoen synnyinseuduilla. Maanantaina vuorossa on tapaaminen Viron ulkoministerin Toomas Ilveksen kanssa Tallinnassa.

STT