Yliopiston lehtori toimi Stasin agenttina

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalainen yliopiston lehtori tunnustaa olleensa DDR:n turvallisuusministeriön agentti. Hänet värvättiin Stasin palvelukseen 70-luvulla, kun hän oli opiskelemassa DDR:ssä. Maan sortumisesta saakka hän on pelännyt paljastumistaan, ja haluaa nyt tulla itse esille.

Oulun yliopistossa työskentelevä historian lehtori, dosentti Jouko Jokisalo tunnustaa olleensa DDR:n turvallisuusministeriön Stasin agentti.

Jokisalo opiskeli DDR:ssä vuosina 1977 - 83, kuten noin 200 muutakin suomalaisnuorta.

Saksalaisen opiskelijatoverin kautta hänet esiteltiin Stasin värvääjälle. Idealistisista syistä mies nielaisi syötin. Hän sai peitenimen Boris, ja hänen tuli muun muassa valokuvata länsimaisia kohteita DDR:n käyttöön.

DDR:n sorruttua ja Stasin arkistojen avauduttua hän on pelännyt taustansa paljastuvan. Arkistojen ulkomaantiedustelun agenttien nimet ovat kulkeutuneet CIA:n ja myös Suojelupoliisin tutkittaviksi.

Jokisalo halusi itse paljastaa nimensä ja kertoa tarinansa, sillä hän uskoi paljastuvansa jossain vaiheessa joka tapauksessa. Jokisalo, peitenimeltään Boris, kertoo menneisyydestään TV2:n Silminnäkijä-ohjelmassa torstaina kello 22.35.

YLE24