Koivistolta tukea Tuomiojalle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Presidentti Mauno Koivisto tukee ulkoministeri Erkki Tuomiojaa tämän Israelin lausuntoja koskevassa kohussa, kertoo sanomalehti Ilkka. Sen sijaan muun muassa Kristillisdemokraatit vaativat Tuomiojalta julkista pahoittelua.

Koivisto arveli perjantaina UKK-perinneyhdistyksen tilaisuudessa Israelille jäävän vähän ystäviä, jos se reagoi vihamielisesti jokaiseen maan politiikkaa vähäänkään moittivaan henkilöön.

Tuomiojan Israelia arvosteleviin kantoihin Koivisto ei kuitenkaan suoraan ottanut kantaa.

Koiviston mukaan on ollut perusteltua tuoda esille Suomen kriittinen kanta. Samalla hän kummeksui näkemyksiä, joissa on vaadittu vastatoimia lausunnon vuoksi.

Sen sijaan Kristillisdemokraatit sekä Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsen Ben Zyskowicz ottivat lauantaina kantaa Tuomiojan sanomisiin vaatien Tuomiojaa esittämään julkisen pahoittelun. Zyskowicz kertoi mielipiteensä lauantain Ilta-Sanomissa.

Tuomiojalta sovittelukirje Peresille

Ulkoministeri Erkki Tuomioja lähetti perjantaina sovittelukirjeen Israelin ulkoministerille Shimon Peresille. Kirjeessään Tuomioja pahoittelee Israel-kommenttiensa aiheuttamaa kohua ja pyrkii oikomaan väärinymmärryksiä. Varsinaista anteeksipyyntöä Tuomioja ei kuitenkaan esittänyt.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres on arvostellut kovin sanoin ulkoministeri Erkki Tuomiojan viimeviikkoisia sanoja. Peresin mukaan jokainen valistunut ihminen loukkaantuu Tuomiojan Lähi-itä-kommenteista.

Israelin television haastattelema Tuomioja kiisti verranneensa Israelin politiikkaa natsien politiikkaan Suomen Kuvalehden viimeviikkoisessa haastattelussa. Tuomiojan mielestä vertaus olisi asiaton ja historiallisesti väärin.

Tuomiojan mielestä Israelin poliittisessa keskustelussa on kuitenkin havaittavissa piirteitä, jotka tukevat palestiinalaisia sortavaa politiikkaa.

Tuomioja sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että Israelin linjana on alistaa, nöyryyttää ja köyhdyttää palestiinalaisia.

Suomen ulkoministeri vihjaisi myös 1930-luvun juutalaisvainoon. Hän sanoi pitävänsä järkyttävänä sitä, että "jotkut ajavat suhteessa palestiinalaisiin samanlaista politiikkaa, jonka uhreiksi he itse joutuivat 1930-luvulla".

Haastattelu on nostattanut arvostelua myös laajemmin Israelin parlamentissa. Siellä on muun muassa vaadittu Israelia vetämään lähettiläänsä Suomesta, jos Tuomioja ei pyydä anteeksi.

Israelin Suomen suurlähettiläs Miryam Shomrat pitää tapausta vain Tuomiojan omana "vihamielisyyden puuskana", ei Suomen virallisena kantana. Shomratin mukaan Suomen Lähi-idän politiikka on ollut perinteisesti tasapuolista.

Ahokin kummastelee Tuomiojaa

Oppositiojohtaja Esko Aho hämmästeli perjantaina ulkoministeri Erkki Tuomiojan tapaa arvioida Lähi-idän tilannetta.

Aho sanoi Etelä-Saimaan haastattelussa, että lausunto ei sovi tapaan, jolla Suomi on aiemmin ilmaissut kantojaan kansainvälisistä asioista. Aho katsoi, että Suomen pitäisi pitäytyä edelleen Urho Kekkosen periaatteeseen, että pyrimme olemaan enemmän lääkärin kuin tuomarin roolissa.

- Ohje on edelleen hyvä, vaikka maailma on 1960-luvun päivistä muuttuutkin. Maailmanpolitiikassa riittää kyllä tuomareita, Aho huomautti.

Radiouutiset,Tv-uutiset, STT, AFP