Valtio myy Kemiran Ruotsiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valtio myy Kemiran osakkeiden enemmistön ruotsalais- omistuksessa olevalle Dynealle. Tarkoituksena on muodostaa uusi pohjoismainen kemianteollisuuden konserni, josta Suomen valtion osuudeksi tulee 34 prosenttia.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi perjantaina Kemiran osakkeiden myynnin ruotsalaisen sijoitusyhtiö Industri Kapitalin omistuksessa olevalle Dynealle.

Valtio on omistanut Kemirasta 56 prosenttia.

Uusi konserni perustetaan siten, että valtion omistamat Kemiran osakkeet siirtyvät Dynea Oy:lle, ja valtio saa vastineeksi 34 prosenttia Dyneasta sekä 100 miljoonaa euroa eli 595 miljoonaa markkaa käteistä.

Kemiran ja Dynean ohella konserniin suunnitellaan liitettäväksi Industri Kapitalin määräysvallassa oleva Sydsvenska Kemi Ab.

Uuden yhtiön nimeä ei vielä ole päätetty. Yhtiön vuosittaisen liikevaihdon arvioidaan olevan noin 25 miljardia markkaa. Henkilökuntaa sillä olisi noin 16 000.

Uuden yhtiön kotipaikaksi tulee Suomi ja toimitusjohtajaksi Kemiran Tauno Pihlava. Suomen valtio nimeää hallituksen seitsemästä jäsenestä kaksi ja yksi hallituksen jäsenistä on henkilöstön nimeämä.

Konsernin liiketoiminta-alueet ovat liimahartsit, pinnoitekemikaalit, sellu-, paperi- ja vedenpuhdistuskemikaalit, maalit ja pinnoitteet sekä Agro. Se olisi maailman suurimpia liimahartsien tuottajia.

Osakkeen hinta ponkaisi nousuun

Kemiran osakkeen hinta myyntijärjestelyssä on 9,10 euroa eli noin 30 prosenttia viimeaikaista kurssitasoa korkeampi.

Dynea tekee Kemiran muille omistajille julkisen ostotarjouksen samalla hinnalla.

Ennen myyntitiedon julkistamista Kemiran osakkeen kaupankäynti keskeytettiin Helsingin pörssissä. Kaupankäynti jatkui tiedon julkistamisen jälkeen, ja osakkeen hinta päätyi 8,63 euroon. Nousua torstai-illan päätöskurssista oli 26,4 prosenttia.

Kaupan ehtona on, että hallitus saa eduskunnalta valtuudet luopua Kemira-omistuksesta. Lisäksi Dynean tulee saada julkisen ostotarjouksen kautta haltuunsa vähintään 90 prosenttia osakkeista.

Kauppa- ja teollisuusministeriö ei kerro, kauanko ostotarjous on voimassa.

Mönkäre: Kauppa ei johda irtisanomisiin

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen mukaan Kemiran kauppa ei johda tehtaiden sulkemisiin eikä irtisanomisiin.

Mönkäreen mukaan uusi yhtiö muodostetaan aikaisintaan ensi vuoden alussa. Kauppa tulee eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pian, sanoo Mönkäre. Ennen kauppasopimuksen allekirjoittamista hallituksen on saatava eduskunnalta valtuutus luopua kokonaan valtion omistuksesta Kemirasta. Hallituksella on tällä hetkellä valtuudet alentaa valtion omistusosuus Kemirassa 15 prosenttiin.

Eduskunnan valtuutuksen ohella kemianyhtiön synty vaatii kilpailuviranomaisten, mm. Euroopan komission hyväksynnän.

Mönkäreen mukaan uudesta yrityksestä tullee aikanaan pörssiyhtiö.

- Arvio on kolmesta viiteen vuoteen, sanoi Mönkäre perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Myynti-ilmoitus shokki työntekijöille

Ilmoitus Kemiran myynnistä tuli työntekijöille täytenä yllätyksenä.

Pääluottamusmies Harto Forssin mukaan työntekijät olisivat mieluummin pitäneet yhtiön suomalaisomistuksessa.

Synkkyyttä hälventää Forssin mukaan se, että uuden omistajatahon Industri Kapitalin taustaomistajat ovat suurelta osin pankki- ja vakuutuskonserneja.

Henkilökunta ihmettelee kuitenkin mm. eri yksiköiden kohtaloa sekä sitä, miten käy yhtiön eläkejärjestelmän ja oman sairaskassan, kertoo Forss. Kemira on yksi niistä yhtiöistä, joissa osa henkilöstöä pääsee eläkkeelle jo 60-vuotiaana.

STT, Startel