Huumerikosten käsittely nopeutuu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lauantaina voimaanastuva uusi rikoslain pykälä nopeuttaa huumerikosten käsittelyä.

Huumekoira työssään

Huumeiden käyttö- sekä vähäisiä hallussapito- ja hankintarikoksia ei tarvitse enää viedä tuomioistuimeen, vaan poliisi voi kirjoittaa sakon heti.

Valtakunnansyyttäjän ja poliisiylijohdon tuoreiden ohjeiden mukaan uutta lakipykälää pitää kuitenkin soveltaa maltillisesti, kunnes siitä kertyy kokemusta.

Aluksi menettelyä sovelletaan vain selkeissä ja lähinnä vain huumeiden käyttöön liittyvissä tapauksissa.

Esitutkinta ja syyteharkinta tehdään entiseen tapaan, jos kyse on vaarallisista huumeista tai jos epäilty on alle 18-vuotias tai hoidon tarpeessa oleva ongelmakäyttäjä.

Vanhan lain mukaan vähäisetkin jutut piti viedä oikeuteen. Nyt ne menevät oikeuteen vain, jos epäilty vastustaa sakkoja.

Lainuudistuksen tavoitteena on nopeuttaa puuttumista huumeiden käyttöön ja myös helpottaa poliisin ja syyttäjän työtä.

- Tarkoitus ei ole lieventää tai koventaa rangaistuskäytäntöä, vaan kyse on menettelyllisestä muutoksesta. Uuden menettelyn soveltamisessa on syytä lähteä liikkeelle varovasti, sanoo valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki.

Monet uuden lain soveltamisen yksityiskohdat ovat vielä epäselviä. Mitä esimerkiksi on pykälässä tarkoitettu vähäinen määrä huumausainetta? Lain valmistelussa se on tulkittu määräksi, jonka epäilty voisi itse uskottavasti heti käyttää. Myös huumeen laatu vaikuttaa arvioihin.

- Rajanveto on kuitenkin viime kädessä tuomioistuinten asia, sanoo Kuusimäki.

Terveyden edistömisen keskus aloittaa laajan kampanjan, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua Suomen huumetilanteesta. Yhdessä viranomaisten ja järjestöjen kanssa toteutettava huumekampanja kestää kolme vuotta.

Muun muassa ulkomainoksissa kerrotaan huumekeskustelulle tyypillisiä puolitotuuksia sekä myös kokototuuksia. Internetissä olevilta sivuilta selviää, mitä laki sanoo huumeista.

STT