Lipponen rauhoitteli Israel-kohua

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on rauhoitellut ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) Israel-lausunnoista syntynyttä kohua. Lipponen puhui Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla.

Lipponen korosti, että Suomi haluaa kohdella molempia osapuolia tasapuolisesti, mutta ei suhtaudu kumpaankaan kritiikittömästi.

-Ulkoministeri on esittänyt omia mielipiteitään ja niitä myös selkiyttänyt, ja se on minusta paikallaan ja toivottavasti puhdistaa ilmaa, sanoi Lipponen. Lipponen ei kuitenkaan kommentoinut suoraan Tuomiojan antamaa lehtilausuntoa.

Lipposen mukaan kummallakin osapuolella on yhtälailla vastuu tilanteesta. Israelin pitäisi hillitä armeijansa voimankäyttöä ja Palestiinan viranomaisten tulisi lopettaa terrorismin tukeminen, Lipponen kuittasi.

Tuomiojalta on pyydetty julkista pahoittelua

Israelin television muutama päivä sitten haastattelema Tuomioja kiistää verranneensa Israelin politiikkaa natsien politiikkaan Suomen Kuvalehden viimeviikkoisessa haastattelussa. Tuomiojan mielestä vertaus olisi asiaton ja historiallisesti väärin.

Tuomiojan mielestä Israelin poliittisessa keskustelussa on kuitenkin havaittavissa piirteitä, jotka tukevat palestiinalaisia sortavaa politiikkaa.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres on arvostellut kovin sanoin ulkoministeri Erkki Tuomiojan viimeviikkoisia sanoja. Peresin mukaan jokainen valistunut ihminen loukkaantuu Tuomiojan Lähi-itä-kommenteista.

Kristillisdemokraatit vaativat lauantaina Tuomiojalta julkista pahoittelua. Sitä vastoin presidentti Mauno Koivisto antoi tukea sanomalehti Ilkan haastattelussa Tuomiojalle.

Koivisto ei suoraan ottanut kantaa Tuomiojan Israelia arvosteleviin sanomisiin, mutta arveli Israelille jäävän vähän ystäviä, jos se reagoi vihaimielisesti jokaiseen maan politiikkaa vähänkään moittivaan henkilöön.

Radio Suomi, STT