Turismin paisuminen huolettaa Thaimaassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Thaimaan hallitus suunnittelee paisuttavansa entisestään maan turismielinkeinoa hankkiakseen kipeästi kaivattuja valuuttatuloja. Ympäristönsuojelijat vaativat hallitusta kuitenkin jarruttelemaan, sillä turismin sosiaaliset ja ympäristökustannukset ovat maassa turhankin hyvin näkyvissä.

Vuoden 1997 talouskriisistä toipumassa olevan Thaimaan hallitus on tähynyt viime aikoina usealle ympäristönsuojelijoiden mielestä arveluttavalle suunnalle valuuttatulojen lähteitä löytääkseen.

Hallitus on pohtinut muun muassa kumoavansa hakkuukiellon, joka määrättiin 1980-luvun lopulla osiin Thaimaata tuhoisten tulvien takia. Monin paikoin Aasiaa on saatu kokea, että tulvatuhot ovat suuremmat vuosi vuodelta, kun maaperää ja asumuksia suojaavat metsät on tuhottu.

Lisäksi hallitus harkitsee kumoavansa vuonna 1998 säädetyn lain, joka kieltää katkarapujen viljelyn sisämaassa. Kielto säädettiin, kun viljelyn takia oli menetetty 800 000 hehtaaria mangrovemetsiä.

Nyt suunnitteilla on turismiteollisuuden kasvattaminen muun muassa rakentamalla yhä uusia turismikohteita.

Ympäristönsuojelijoiden mukaan kaikille kolmelle hankkeelle on yhteistä se, että niillä hankitaan lyhytaikaisia voittoja aiheuttaen samalla laajaa vahinkoa niin ympäristölle kuin paikallisille yhteisöillekin.

Ympärivuotiseksi turismikohteeksi

Noin 60 miljoonan asukkaan Thaimaassa vierailee vuosittan yli kymmenen miljoonaa turistia, ja määrän on ennakoitu nousevan 10,8 miljoonaan tänä vuonna.

Nyt hallituksen suunnitelmissa on, että Thaimaan turismisesonki saataisiin ympärivuotiseksi.

Pääministeri Thaksin Shinawatran hallituksen turismityöryhmän yhtenä haaveena on tehdä suositusta eteläthaimaalaisesta Koh Samuin turistisaaresta "maailmanluokan matkakohde" ja alueensa turistikeskus.

47 neliökilometrin saarella asuu vain 38 000 ihmistä, mutta turisteja siellä vierailee joka vuosi jo 860 000 ja määrä on kasvussa.

Tarkoituksena on rakentaa saarelle uusi luksuskohde, kohentaa alueelle menevien lauttojen tasoa, rakentaa uusi satama ja kulttuurikeskus sekä neuvotella mahdollisuuksista yhteisiin matkapaketteihin Malesian ja SIngaporen kanssa.

Lisäksi turismia aiotaan kehittää Samuin saariryhmän muissa saarissa Taossa, Nagyuanissa, Phanganissa ja Surat Thanissa.

Hankkeen vastustajien mukaan suunnitelma merkitsee turismin leviämistä uusille "turmeltumattomille" alueille ja Thaimaassa kolme vuosikymmentä sitten alkanut turismin tuhoisa kierre jatkuu.

Jo nyt Samui kamppailee liikenneongelmien ja saasteiden kanssa, ja monien tapaustutkimusten mukaan turismin taloudellisetkin hyödyt on yliarvioitu.

Alueilla ei ole turismituloista huolimatta tarpeeksi rahaa luonnon ja kulttuuriperinnön suojeluun tai julkisten palvelujen kehittämiseen.

Uusien turismiprojektien aloittaminen merkitsee päin vastoin sitä, että on otetava yhä lisää ulkomaista lainaa, sanoo turismin vaikutuksia tarkkailevan kansalaisjärjestö TIM-Teamin edustaja Anita Peumarom.

Nykyisin Thaimaan ulkomaanvelan arvo on noin 390 miljardia markkaa eli noin 57 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Turismin tuhot näkyvät

Turismin haitallisista vaikutuksista pahimpia esimerkkejä on Bangkokin eteläpuolella sijaitseva Pattaya, ja Khanin maakunnassa sijaitsevat Patongin ranta Phuketissa ja Hua Hinin ranta Prachuab Kirissä ovat liittymässä joukkoon.

Turismin myötä ranta-alueet ovat saastuneita ja roskaisia, ja niitä ympäröi hotellien, ravintoloiden ja kauppojen ylenmääräinen rypäs. Paikallinen väestö kärsii myös, koska niin maan kuin tavaroidenkin hinta nousee pilviin.

Uhattuina ovat myös monet muut rannat, sillä Thaimaassa ei juuri enää ole turismilta säästyneitä rantoja.

Uusiin turismihankkeisiin penseästi suhtautuvat arvelevat myös, että jos turisteilta kysyttäisiin, monien havaittaisiin olevan pettyneitä turistikohteisiin, jotka ovat rappioituneet nopeaan voitontavoitteluun tähtäävän toiminnan myötä.

Pleumaromin mielestä hallituksen pitäisikin nyt keskittyä rapioituvien turistikeskusten kohentamiseen yhä uusien avaamisen sijaan.

IPS