1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valta vaihtui Jordaniassa

Jordanian hallitus on julistanut tehohoidossa olevan kuningas Husseinin kyvyttömäksi hallitsemaan maata ja siirtänyt vallan kruununprinssi Abdullahille, 37.

Abdullah vannoi lauantaina uskollisuuden valan Jordanian hallitukselle.

Vallanvaihdon ensimmäisenä askeleena Abdullahista tulee sijaishallitsija kunnes hänen isänsä julistetaan kuolleeksi. Abdullah, 37, on aiemmin palvellut maansa armeijassa kenraalimajurina ja erikoisjoukkojen komentajana.

Abdullah on vakuuttanut jatkavansa Jordanian "perinteistä politiikkaa" koskien Lähi-idän rauhanhanketta ja Irakia sekä luvannut edistää demokraattisia uudistuksia maassaan.

Hän kertoi arabiankielisessä al-Hayat-lehdessä lauantaina odottavansa "rauhallista" siirtymäkautta sen jälkeen, kun kuningas Hussein kuolee.

Husseinin tila vakaa

Husseinin lääkärin lauantaina antaman lausunnon mukaan imusolmuke-

syövästä kärsivä kuningas on yhä tehohoidossa ja hänen tilansa on vakaa. Lääkärin mukaan Hussein kärsii maksan ja munuaisten toimintahäiriöistä, mutta hänen aivonsa ja sydämensä toimivat yhä.

Aikaisemmin kerrottiin Husseinin olevan kliinisesti kuollut. Hän on kuitenkin ollut tajuttomana ja ilmeisesti vahvasti lääkittynä jo 48 tuntia.

Jordanialaiset surevat paljon pidetyn hallitsijansa kohtaloa ja ovat valvoneet sairaalan ulkopuolella odottaen tietoja Husseinin tilastaan.

Hussein palasi perjantaina kotiin Yhdysvalloista, jossa hänen imusolmukesyöpäänsä oli hoidettu. Hoito ei kuitenkaan tehonnut.

Kuninkaalle tiistaina tehty luuydinsiirto epäonnistui, jonka jälkeen hänen elintoimintonsa alkoivat heiketä.

63-vuotiasta Husseinia on pidetty Lähi-idän rauhankehityksen tärkeänä ajajana. Hän on johtanut maataan 47 vuotta.

Video