Taistelut Afrikan sarvessa yltyvät

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etiopian ja Eritrean kolmatta päivää jatkuneet taistelut ovat yltyneet täysimittaiseksi sodaksi. Eritrean mukaan Etiopia on avannut uuden rintaman Tsoronan lähellä.

Etiopian hallituslähteiden mukaan maan ilmavoimat ovat tehneet laajoja vastaiskuja Badmen lähellä ja keskisellä rintamalla Tsoronan lähellä.

- Etiopian joukot ovat vallanneet keskeisiä sotilaskohteita alueella, maan hallituslähteet kertovat.

Eritrean ulkoministeriön mukaan sen joukot ovat tuhonneet kaksi hyökkäävää joukkosastoa, joissa on yhteensä noin 4 000 miestä. Lisäksi kaksi muuta osastoa oli lyöty.

Vankeja eritrealaiset väittävät ottaneensa noin sata.

Alueelta välitettyjä tietoja on erittäin vaikea tarkistaa, sillä tarkkailijat ja toimittajat eivät ole päässeet rintamalle.

Annan vaatii tulitaukoa

YK:n pääsihteeri Kofi Annan patisti sunnuntaina Etiopiaa ja Eritreaa nopeasti tulitaukoon taistelujen lopettamiseksi. Annanin mukaan taistelujen on tauottava nopeasti, jotta kansainvälisillä rauhanponnisteluilla olisi edes mahdollisuuksia onnistua.

Ankarat yhteenotot Afrikan sarvessa Etiopian ja Eritrean rajalla puhkesivat varhain lauantaiaamuna, ja maat syyttelevät toisiaan niiden aloittamisesta.

Eritrea itsenäistyi Etiopiasta 30 vuotta kestäneen sodan jälkeen vuonna 1993. Maat eivät kuitenkaan ole päässeet sopuun siitä, missä niiden välinen rajalinja kulkee.

Kiista rajasta johti viime toukokuussa täyteen sotaan, jossa sai surmansa ehkä tuhat ihmistä. Senkin jälkeen rajalla on ollut satunnaisia yhteenottoja.