Maailman johtajat Husseinin hautajaisissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Jordanian kuninkaan Husseinin hautajaisiin maanantaina osallistui johtajia kymmenistä maista. Husseinin muistoa kunnioittivat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Borís Jeltsin.

Jordanian pääkaupungissa Ammanissa järjestettyihin hautajaisiin osallistui presidentti Clintonin ja vaimonsa Hillaryn ohella kolme entistä Yhdysvaltain presidenttiä.

Israelista hautajaisiin otti osaa maan koko poliittinen kärkikaarti: pääministeri Benjamin Netanjahu, ulkoministeri Ariel Sharon ja presidentti Ezer Weizman.

Euroopasta osallistuivat Britannian pääministeri Tony Blair, Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Ranskan presidentti Jacques Chirac. Myös Itävallan presidentti Thomas Klestil oli paikalla, samoin kuin Irlannin presidentti Mary McAleese.

Suomea hautajaisissa edusti presidentti Mauno Koivisto, Ruotsia kuningas Kaarle Kustaa puolisonsa Silvian seurassa, Norjaa kuningas Harald ja Tanskaa prinssi Henrik.

Jordanialaiset surevat kuningastaan

Arviolta 800 000 jordanialaista seurasi maanantaina katujen varsilla rakastetun kuninkaansa arkun kuljetusta Ammanin halki.

Husseinin tila huononi nopeasti lauantai-iltana. Jordanian hovi ilmoitti sunnuntaina puolilta päivin, että kuningas oli menehtynyt ammanilaisessa sairaalassa.

Imusolmukesyövästä kärsinyt kuningas Hussein oli viimeiset päivät tajuttomana ja tehohoidossa.

Jordanialaiset surevat rakastetun kuninkaansa kuolemaa ja maahan on julistettu 40 päivän suruaika.

Tuhannet jordanialaiset odottivat viimeisten päivien aikana kuningasta hoitavan sairaalan edessä itkien ja rukoillen Husseinin puolesta.

Jordanian Suomen-pääkonsulaatissa Kaivopuistossa on esillä surunvalittelukirja seuraavasti: keskiviikkona ja torstaina 10. ja 11. helmikuuta klo 10 - 13 sekä lauantaina 14. helmikuuta klo 11 - 13. Konsulaatin osoite on Kalliolinnantie 3.

Leena Reikko raportoi Ammanista (video)

Hautajaisiin osallistui kymmeniä valtionpäämiehiä (video)

Presidentti Mauno Koivisto edusti Suomea (video)