Tulitauko ei sytytä Afrikan sarvessa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etiopia torjuu vaatimukset tulitauosta sen ja Eritrean välisissä taisteluissa. Myös Eritrea suhtautuu vaatimuksiin nihkeästi. Tulitaukoa on toivonut muun muassa YK:n turvallisuusneuvosto.

Etiopia suostuu tulitaukoon vain, jos Eritrea vetää joukkonsa Etiopian alueelta ja suostuu muihinkin Afrikan yhtenäisyysjärjestön OAU:n marraskuussa laatiman rauhansuunnitelman ehtoihin.

OAU:n suunnitelmassa ehdotettiin muun muassa puolueetonta rajankäyntiä ja kansainvälisen rauhanturvajoukon tuomista rajalle puoleksi vuodeksi.

Eritrea puolestaan katsoo, että tulitaukovaatimukset pitäisi suunnata vain Etiopialle, joka naapurin mielestä on yksin syyllinen taisteluihin.

YK: Asekauppa seis

YK:n turvallisuusneuvosto kehotti keskiviikkona Etiopiaa ja Eritreaa lopettamaan taistelut heti ja käymään neuvottelupöytään.

YK vaatii jäsenmaitaan myös lopettamaan aseiden myynnin sotiville maille.

Etiopia kehotti torstaina Eritreaa evakuoimaan siviilit maiden rajaseudulta. Eritrea on syyttänyt Etiopiaa siviilien pommittamisesta ja Etiopia sanoo Eritrean käyttävän siviilejä kilpenään raja-alueella.

Yhdysvallat puolestaan on kehottanut kansalaisiaan lähtemään molemmista maista, ellei heidän läsnäolonsa ole siellä välttämätöntä.