Pietarin pääkonsuli arvostelee lähialueyhteistyötä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen lähialueyhteistyössä on vielä aivan liikaa viranomaispuuhastelua ja konsulttien ylläpitoa, arvioi kolmivuotisen pääkonsulikautensa Pietarissa päättävä Osmo Lipponen.

Lipponen on kaudellaan seurannut Suomen rahoittamien lähiyhteishankkeiden kulkua konsulipiirissään Viron rajalta Murmanskiin.

Suomen yhteistyöhankkeet ovat Lipposen mukaan kovin hallintokeskeisiä, jolloin avun alkuperäinen tarkoitus, demokratisoitumiskehityksen ja markkinatalouden tukeminen, pääsee hämärtymään.

Ainakin Karjalan maatalousprojekteista on osa mennyt hukkaan. Matkailuselvityksissä on syntynyt lähinnä moniväriesitteitä ja Nordic Valley -hankkeessa meni 6 miljoonaa markkaa konsulttien taskuihin.

Selvityksissä toivomuksen varaa

Lähialueyhteistyöstä on viime aikoina tehty tukku arvioita, mutta Lipponen löytää niistäkin toivomisen varaa. Lipponen kokee vääristyneeksi esimerkiksi Sosnovyi Borin voimalan turvallisuusparannuksia koskevan selvityksen, jossa työtä kehuttiin teknisesti erinomaiseksi.

Selvityksessä jätettiin kokonaan arvioimatta inhimillinen puoli, eli missä tilassa voimala on, kun ihmiset eivät saa palkkojaan.

Ympäristöyhteistyö saa Lipposelta kiitosta, joskin hän muistuttaa, että jokunen ympäristöhankekin on päättynyt nolosti.

Osmo Lipponen siirtyy marraskuun alussa Suomen Kroatian-suurlähettilääksi.