Kirkollisvaalien ennakkoäänestys alkoi tänään

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään. Ennakkoon voi äänestää tästä päivästä alkaen ensi perjantaihin saakka.

Kirkollisvaalien ennakkoäänestys järjestetään kaikissa kirkkoherranvirastoissa ja paikoin muuallakin päivittäin kello 9 - 18.

Äänestää voi missä kunnassa tahansa, joten rovaniemeläinen voi antaa äänensä Helsingissä, jos hänellä on selvillä oman seurakuntansa ehdokkaat ja heidän numeronsa.

Samaan aikaan ennakkoäänestyksen kanssa järjestetään ensi kertaa kotiäänestys niille, joiden terveydentila ei anna mahdollisuuksia mennä äänestyspaikalle. Kotiäänestystä täytyi pyytää ennakkoon.

Vaaleissa valitaan kirkkovaltuustoihin ja seurakuntaneuvostoihin noin 12 000 edustajaa. Varsinaiset vaalit ovat 8.11., osassa seurakuntia 8. - 9.11.

Ennakkoäänestyksestä

odotetaan aikaisempaa vilkaampaa

Ennakkoäänestyksestä odotetaan hieman aikaisempaa vilkkaampaa, koska varsinaiset vaalit ovat lyhentyneet yksi- tai kaksipäiväisiksi.

Edellisten kirkollisvaalien 13 prosenttiin jääneen laimean äänestysinnon vuoksi seurakunnat ovat satsanneet massiivisesti vaalimainontaan. Kaikkiaan mainosrahaa kulutetaan noin 2,5 miljoonaa markkaa.

Myös äänestysiän laskemista kokeillaan kiinnostuksen lisäämiseksi. Tällä kerralla äänestää saa, kunhan täyttää 18 vuotta viimeistään varsinaisena vaalipäivänä.

Joillakin paikkakunnilla voi äänestää kirkkoherranvirastojen lisäksi mm. tavarataloissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa ja terveyskeskuksissa. Lappeenrannassa voi äänestää 15 eri paikassa kirkkoherranviraston ohella.

Vaalikeräys

nuorten hyväksi

Vaalien yhteydessä järjestetään keräys kirkon lapsi- ja nuorisotyön hyväksi. Keräyksen tunnus on Vaali kasvua. Tuotto jaetaan Seurakuntien lapsityön keskukselle, Suomen poikien ja tyttöjen keskukselle, Nuorten keskukselle sekä Porvoon hiippakunnan hiippakuntaneuvostolle ruotsinkielistä lapsi- ja nuorisotyötä varten.